Severní Korea se chová jako Hitlerovo Německo, říká expert

21. září 2017

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila přísnější sankce vůči KLDR. V úterý tak zareagovala na šestý jaderný test, který severokorejský režim provedl 3. září. Jak reálnou hrozbu Severní Korea představuje? „Prokazatelně disponuje nosiči středního dosahu, nicméně ne dalekého dosahu,” řekl Vlastislav Bříza, expert na jaderné zbrojení z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který by hostem středečního Interview Plus.

KLDR můžeme podle Břízy bezesporu označit za jadernou mocnost. „Severní Korea za posledních jedenáct let vyzkoušela již šestkrát jadernou zbraň, v procesu miniaturizace pokračuje dále. Je prakticky jisté, že nedisponuje pouze jednou jadernou zbraní,” říká.

KLDR prezentuje vývoj zbraní jako obranou taktiku, útočit prý nechce. „Problém Severní Koreje tkví v nevyzpytatelnosti režimu. Je to nejtužší režim světa, řízený jednou konkrétní osobou, který je nazývaný vůdcem. Jde tedy o podobné schéma jako za nacistického Německa. Tam Adolf Hitler rozhodoval úplně o všem,” říká odborník. Podívejte se na videozáznam celého rozhovoru:

autor: jpr
Spustit audio