Šimáček: Problém s chudobou a vyloučením musí stát řešit koncepčně

21. březen 2018

Náklady státu na příspěvky na bydlení v uplynulých letech výrazně vzrostly, sociálně vyloučených lokalit ale neubylo. Právě naopak, je jich víc než dříve. Vláda i místní samosprávy se v loňském roce snažily zpřísňovat pravidla pro příjemce dávek v hmotné nouzi. S uceleným programem, jak pomoci lidem, kteří dávky potřebují, nepřichází ale nikdo. Jak nebezpečné může být rozšiřování chudoby v okrajových částech republiky?

Ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček označil rok 2017 za možný začátek sociální katastrofy. „Chudinské dávky mají zachytit ty, kteří jsou v akutní nouzi před tím, aby se propadli na úplné dno. Dávka v hmotné nouzi se během roku změnila 3x v 6 dílčích věcech, a to tak, že každá změna dávku znepřístupňuje chudým a nejchudším lidem,“ zdůvodňuje.

„My veřejné správě vyčítáme, že problém neřeší koncepčně, ale nahodile,“ konstatuje Šimáček a dodává: „Naděje by byla v celostním pohledu na věc, v jasném programu, ve kterých všech oblastech se musí dohromady posadit ministři a říci, co udělají, aby tu situaci řešili komplexně. Těch oblastí je celá řada, opakují se pořád dokola, ale pokud nebudeme dohromady řešit dlouhodobou nezaměstnanost, předlužení, sociální bydlení, dostupnost školní docházky, tak nemáme šanci věc uchopit a vyřešit.“ Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio