Současné sankce jsou pro Putina dar, tvrdí bankéř

3. srpen 2017

Obě komory amerického Kongresu odhlasovaly rozšíření ruských sankcí a následně Moskva oznámila, že vyhostí ze země více než 750 pracovníků amerického velvyslanectví a několika generálních konzulátů. Nesouhlas vyjádřili také někteří evropští politici, podle kterých by restrikce mohly dopadnout i na firmy z Evropské unie. „Sankce by měly být na politické a diplomatické úrovni, ale rozhodně ne ekonomického rázu. Trestejte politiky, netrestejte byznys,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel SaxoBank pro střední a východní Evropu Pavel Drahotský.

„V Rusku sankce fungují několik let, výsledkem je historicky největší podpora Vladimira Putina, a jakýkoliv problém v ekonomice se dá omluvit zahraničními sankcemi,“ říká Drahotský. Novinář a spisovatel Tomáš Klvaňa z New York University in Prague poslední americké sankce považuje za symbolické, smysl ale prý mají.

Drahotského námitku o nefungování sankcí označil za spekulaci. „Zrovna tak můžu tvrdit, že pokud se Rusům povede hůř, nakonec se obrátí proti vlastní vládě. Nejsou informačně izolováni, vědí velmi dobře, kdo za sankce může,“ míní Klvaňa. Podívejte se na celou diskuzi na videu:

autor: jpr
Spustit audio