Španěl: Jestli má Španělsko držet pohromadě strach, nezaslouží si trvat

17. říjen 2017

Španělská vláda do pondělka chtěla vědět od vlády katalánské, jestli v neústavním referendu opravdu vyhlásila nezávislost. Katalánský premiér Carles Pulgdemont ale odpověděl vyhýbavě, vyzval španělskou centrální vládu k dialogu a nabídl k projednání dvouměsíční lhůtu. Den D největší politické krize ve Španělsku za poslední řadu let se tedy opět přesouvá na čtvrtek, kdy vyprší další ultimátum.

„Katalánský předák Puldgemont musí vyjasnit před veřejností, jaké jsou jeho záměry. Stále nevíme, co vyhlásil, nebo nevyhlásil,“ uvedl v pořadu Pro a proti v Česku žijící Španěl Gustavo Monge. Ten připomněl, že jsme nebyli svědky řádného a demokratického referenda. „Je potřeba zjistit, jaký mají katalánští lidé pohled na společnou budoucnost. Hlasovali zastánci nezávislosti, ale její odpůrci nehlasovali.“

Člen Česko-katalánského spolku Antoni Ferrando věří, že otázka nezávislosti se musí rozhodovat přes referendum. „Referendum, které proběhlo, bylo legitimní, ale jeho legalita je diskutabilní.“ „Jestli Španělsko nemá na víc, tedy jestli všechno, co má držet pohromadě Španělsko, je strach a násilí, tak si nezaslouží trvat,“ dodává Ferrando. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio