Štěch: Nahlásit pseudopodnikatele? Tuto morálku bychom měli pěstovat

22. červen 2017

Bouřlivou diskuzi rozpoutal výrok šéfa Senátu Milana Štěcha, že mezi živnostníky je řada těch, kteří podnikají sami na sebe kvůli nízkým odvodům. Kdyby se prý odvody srovnaly se zaměstnaneckými, objevilo by se v Česku až několik desítek tisíc lidí ochotných se nechat zaměstnat.

„Třeba v Dánsku, když je někdo nezaměstnaný, a přitom si dělá na svém, soused to prostě řekne, protože ho okrádá i o jeho peníze, které do systému dává. Tuto morálku bychom měli pozvednout vzájemně. Možná, se to někomu nebude líbit, ale lhostejnost se nevyplácí,“ říká Štěch.

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček ujistil, že se ani on, ani asociace jakékoli diskuzi nebrání. „Ale nechápu, proč pro zahájení této diskuze o odvodech pan předseda použije sdělení, že nejsou živnostníci z národohospodářského hlediska využiti, a tudíž mohou být užitečnější někde jinde. To není diskuze, ale je to o ideologii. A zanášení ideologie do takové diskuze principiálně odmítáme.“ Podívejte se na celou diskuzi na videu:

autor: jpr
Spustit audio