Syrská vláda bere z humanitárních konvojů léky, tvrdí šéf Lékařů bez hranic

13. březen 2018

Syrská armáda se už téměř měsíc snaží dobýt východní Ghútu, povstaleckou enklávu na předměstí Damašku. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zahynula více než tisícovka civilistů, z toho nejméně pětinu tvoří děti. Mrtví se pohřbívají i v městských parcích a OSN varuje před hladověním. „Situace je šílená, je to kolaps humanity. Oblast je pod těžkým bombardováním a lidem chybí léky a lékařský materiál,“ uvádí ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Lékaři bez hranic v Ghútě nemají své pracovníky, důvodem je nedodržování mezinárodního humanitárního práva a opakované útoky na zdravotnická zařízení. „Vládu v Damašku jsme opakovaně žádali o povolení působit na jí ovládaných územích, ale nikdy jsme ho nedostali,“ vysvětluje Gruber.

Hlavní tíhu tak nesou místní lékaři a sestry, kteří navíc chodí do práce s vědomím, že je tam mnohem vyšší riziko bombardování. „Pro mě je to neuvěřitelný symbol lidství, odhodlání a oddanosti,“ dodává. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio