Trump uznal Jeruzalém, ovšem neřekl který, připomíná Michael Žantovský

11. prosinec 2017

Jeruzalém se opět stal středem zájmu světových médií, když ho americký prezident Donald Trump uznal za hlavní město Izraele. Kritici mluví o největším obratu v americké politice vůči Blízkému východu za mnoho desetiletí a Palestinci vyzývají k intifádě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to označil za cestu k usmíření.

„Až tak zásadní obrat v politice USA to není. Americký Kongres přijal usnesení v témže smyslu už v roce 1995,“ upozornil v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Izraeli a USA Michael Žantovský. Podle něj je otázkou, jaký Jeruzalém má Trump na mysli. „Jestli celý, nebo ten v hranicích z roku 1967 a tak dále. A to nebylo řečeno, a je třeba, aby se to vědělo.“

V Česku žijící Palestinec Raed Šajch považuje Trumpovo prohlášení za zbytečný krok, který vyvolává zbytečné konflikty a nepokoje v už tak rozvráceném regionu. „Trump jen přilévá olej do ohně.“ S Žantovského postřehem, že Trump nevymezil jasně, jaký Jeruzalém má na mysli, Palestinec nesouhlasí. „Celý svět chápe, že americký prezident má na mysli Jeruzalém izraelské verze.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio