Zachovat nádraží v centru Brna je moudré, tvrdí Hana Chalupská

15. únor 2018

Přesunout brněnské hlavní vlakové nádraží k řece, nebo zachovat a rekonstruovat to stávající? Letité dilema by zřejmě v květnu měla rozhodnout vláda. Jihomoravští krajší radní jsou pro přesun, brněnští zastupitelé by měli doporučení vydat na konci února. Jejich hlas je ale pouze poradní.

„Nádraží do centra patří už 200 let. Jeho role se mění, ale ze zkušeností z jiných evropských měst víme, že uchovat si nádraží v centru je moudré,“ říká Hana Chalupská z organizace Nesehnutí Brno. Nádraží je umístěno na tečně historického centra, kde se nachází instituce navštěvované lidmi z celé městské aglomerace a jsou v docházkové vzdálenosti. Přímo před nádražím je také klíčový uzel městské hromadné dopravy, přes který se cestující dostanou do všech koutů Brna.

Přesun nádraží o 800 metrů jižním směrem tyto výhody odstraní a podle Chalupské jinak nic pozitivního nepřinese. „Lidem z okrajů města se tím doba cestování do centra prodlouží o deset minut. Je to ztráta času i peněz,“ tvrdí s tím, že lidé si dopady dostatečně neuvědomují. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio