Zeman netáhne zemi na Východ, říká šéf prezidentova zahraničního odboru

6. únor 2018

Prezident Miloš Zeman je na počátku svého druhého volebního období. V kampani před volbami jeho soupeři poukazovali na jeho časté výjezdy na východ a relativně malé množství návštěv v západních zemích. On sám argumentuje, že nejvíce toho prezident zmůže v zemích, kde funguje prezidentský systém. Jaká bude zahraniční politika Miloše Zemana v následujících pěti letech? „Počítáme s tím, že bude na místě nějaká kontinuita,” říká ředitel zahraničního odboru prezidenta republiky Rudolf Jindrák v pořadu Interview Plus.

Podle Jindráka formuje prezidentův tým základní východiska pro nadcházející období. „Počítáme s tím, že bude na místě nějaká kontinuita. Na druhou stranu je druhé období příležitost, jak stanovit nové priority a akcenty,” říká.

„S panem prezidentem jsme hovořili minulou středu, když asi patnáct minut telefonoval s izraelským prezidentem. Nebyla to z mé strany úplně soustředěná debata, počítám proto s tím, že v příštích dnech a týdnech se budeme bavit podrobněji,” tvrdí Jindrák, který podle svých slov prožíval prezidentskou volbu emotivněji, než si původně myslel. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio