Alexander Tolčinský: A zase jsme slavní

17. červen 2013

„A zase jsme slavní,“ konstatoval velitel naší čety na vojenské katedře Vysoké školy. Bylo to většinou při zveřejnění výsledků prověrek pořadového nácviku, či sborky a rozborky samopalu vzor 58. Většinou jsme si udělali nějaké menší zranění, když už ne ostudu. Tu teď máme. Jakkoli se o naší zemi píše minimálně, většinou při povodních, teď po nich následovala demise předsedy vlády.

V souvislosti s aférou Nagyová a pádem českého premiéra Petra Nečase píše list The New York Times o "nejrozsáhlejší protikorupční operaci (v Česku) od konce komunismu" a poznamenává, že dědictvím po komunistickém období bylo úplatkářství či nerespektování zákonů. Země ale byla zamořena kulturou úplatkářství a nezákonnosti jako dědictvím po desetiletích komunistické vlády. The Wall Street Journal píše, že Česko vstupuje do období "politické nejistoty" poté, co v důsledku protikorupčního vyšetřování a zatčení své blízké spolupracovnice odstupuje premiér Nečas, který se sám označoval za bojovníka proti korupci.

Všechna hlavní ruská média, která obvykle velkou pozornost dění v Česku nevěnují, si dnes všímají ohlášené demise českého premiéra Petra Nečase. Vesměs se zdržují vlastního komentáře, nicméně zdůrazňují, že rezignaci si vynutil velký korupční skandál, bezprecedentní policejní razie a zatčení premiérovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

Liberální list Komersant předpovídá konec Nečasovy kariéry i posílení role prezidenta Miloše Zemana v důsledku skandálu. Stejný list dodává, že opozice požaduje nejen pád vlády, ale i rozpuštění parlamentu a předčasné volby. V nich by opoziční sociální demokraté měli šanci na "drtivé vítězství" a komunisté na druhou příčku v pořadí, a tak se vládnoucí středo pravá koalice vynasnaží zůstat u moci až do května 2014.

Podnikatelský časopis Forbes ve své ruské verzi zařadil Nečasovu demisi po bok "15 velkých sexuálních skandálů v politice a byznysu".

Německý deník Bild nebo rakouský Kurier o ohlášené rezignaci Petra Nečase soudí, že tlak na českého premiéra byl příliš velký, než aby ho ustál. Podle Die Welt připomíná pád předsedy vlády zápletku politického thrilleru a v pozadí je vidět Nečasovu lásku k Janě Nagyové - šéfce jeho kabinetu a hlavní obviněné v mimo jiné korupční aféře.

Podle serveru deníku Rheinische Post a dalších německých portálů přivodila Nečasův pád "špehovací a korupční aféra, která nemá v Česku obdoby".
"Nečas padl kvůli lásce ke zkorumpované vedoucí své kanceláře," soudí naopak Die Welt.

Ohlášená demise českého premiéra Petra Nečase v důsledku korupční aféry a zatýkání významných osob i v jeho okolí je dnes ve středu pozornosti polského tisku. Vlivný liberální deník Gazeta Wyborcza o Nečasově odstoupení informuje v rubrice věnované nejdůležitější události dne - a politické drama současně přirovnává k románu z edice pro paní a dívky.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio