Lída Rakušanová: Patnáct let Česko-německého fondu budoucnosti: Jak dál?

25. červen 2013

"Hranice nás nedělí“, „Labe nás spojuje“, „Přátelství bez hranic“, „Pojď k nám, my přijedeme k vám“- to je jen namátkou pár projektů z mnoha desítek těch, které letos v dubnu schválila správní rada Česko-německého fondu budoucnosti. Jejich názvy jsou typické pro už patnáctiletou existenci fondu, který vznikl na základě Česko-německé deklarace z roku 1997 s cílem podporovat projekty, vedoucí ke vzájemnému porozumění.

Od partnerství škol a spolků, přes společné vědecké a historické výzkumy a péči o památky, až po přeshraniční kulturní akce. Na to vše rozdělil Fond budoucnosti, financovaný oběma vládami, od roku 1998 už skoro miliardu a čtvrt. A faktem je, že by se bez jeho podpory řada česko-německých setkání neuskutečnila. Anebo alespoň ne tak často.

Přesto reálně hrozí, že po dvou desetiletích začne hranice Čechy a Němce opět dělit. A že místo výzvy „pojď k nám“ si lidé spíš pomyslí, „radši sem snad ani nechoď!“ Problém začal být viditelný v posledních třech letech, kdy úřady v Bavorsku a v Sasku registrovaly z roku na rok až stoprocentní nárůsty zajištěného pervitinu původem z Čech. Obdobně rostou i kvóty těch, kteří „perník“ zkoušejí poprvé. Postiženo je především bavorské a saské pohraničí, kde se k levnému pervitinu dostávají přes dealery z asijských tržnic už i školní děti.

Čas od času se sice sejdou politici z Bavorska, Saska a z Česka na tiskové konferenci, kde demonstrují, jak pevně jsou odhodláni učinit pašování drog přítrž. Čas od času česká policie oznámí, kolik pervitinových varen se jí podařilo odhalit. A kolegové z Bavorska a Saska hlásí, kolik zatkli pašeráků. Znepokojené rodiče v německém pohraničí, jejichž děti se s českým pervitinem setkávají už i na školním dvoře, to ovšem neuklidní. A tak nepřekvapuje, že například nad nedávným zásahem čtyř stovek českých policistů proti domnělým korupčníkům jen nechápavě kroutí hlavou s tím, že takové nasazení by si snad zasloužilo užitečnější cíl: třeba nelegální výrobce pervitinu.

Policejní zásahy ale nestačí. Je nezbytné, aby je na obou stranách hranice provázela ofenzíva protidrogové osvěty. Česko-německý fond budoucnosti hodlá letos podporovat hlavně projekty, zaměřené na prevenci antisemitismu a rasismu. V příhraničních regionech mezitím bobtná problém s potenciálem zničit to nejdůležitější, co se Fondu budoucnosti za15 let jeho existence povedlo: totiž vědomí, že z druhé strany hranice nehrozí nebezpečí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.