Lukáš Jelínek: Jak se Petr Nečas zapsal do dějin české politiky

19. červenec 2013

V abnormálním švunku, kdy komentátoři nevědí, zda dříve pitvat vznik nové vlády, prezidentovo laškování s ústavou, disharmonické tóny linoucí se z Lidového domu nebo policejní zásah, který odstartoval politickou krizi, se poněkud zapomnělo na Petra Nečase a jeho odchod z čela kabinetu a Občanské demokratické strany. Jindy obvyklé politické nekrology tentokrát vesměs chyběly. Nezbyl čas, či snad nebylo co napsat?

Naštěstí se připomenul Nečas sám, když Právu poskytl hned dvoudílný rozhovor. Bránil se v něm, jak jen šlo: policejní šetření je „vykonstruované“, poslanecké rebely trafikami neuplácel, už si prý dokonce – kvůli podezření ze střetu zájmů - ani nevzpomíná, že by kdy uvedl, že stát se má postarat o své bývalé premiéry...

Pocit, že Nejvyšší soud dal expremiérovi zapravdu, bych radil mírnit. Jakkoli lze jeho výnos interpretovat různě, zaměřil se především na skutečnost, že ať udělali poslanečtí trafikanti cokoli, byli kryti imunitou členů Sněmovny.

Když se vydáme proti proudu času, pár světlých kapitol z dějin Petra Nečase by se nám vybavit mohlo. V ODS byl řazen k politikům zásadovým, opírajícím se o ideje a hodnoty. Získal slušný přehled v resortech obrany a sociálních věcí. Byl pracovitým poslancem a houževnatým premiérem. Kolikrát už to vypadalo, že pravicová koalice skončí – a Nečas ji přesto zachránil. Na rozdíl od svých modrých souputníků Václava Klause a Mirka Topolánka nedělal ani republice ostudu v zahraničí.

Pamatujeme si jistě také, jak se o Nečasovi povídalo, že je „čistý“, nepaktuje se s kmotry a počíná si nezištně. Jenže právě tyto domnělé „pravdy“ berou v posledních dnech za své. Cherchez la femme, za vším hledej ženu, traduje se. A platí to i v případě českého expremiéra. Šéfka jeho sekretariátu mu popletla hlavu a nese podíl na Nečasově rozvodu i pádu vlády, když nezákonně nechala vojenské zpravodajce špehovat paní Nečasovou.

Petr Nečas ale dál ze svého soukromí čerpá sílu. „S Janou Nagyovou máme spolu vztah. Je to pevný vztah a jednoznačně s ním počítám i do budoucnosti,“ pochlubil se čtenářům Práva a ani jej nenapadlo, že pel čistoty a nevinnosti ztratil v souvislosti s touto dámou.

To ona se místo Nečase scházela, a to i doma, s vypečeným lobbistou Ivo Rittigem. Jen policejní odposlechy zaznamenaly tři dostaveníčka. Nečas uvádí, že s jeho vědomím, poněvadž potřeboval informace z podnikatelského prostředí, a rovnou přiznává, že i on sám se za dvacet let (kdy přesněji, nesdělil) třikrát či čtyřikrát potkal s Rittigem a jednou s Romanem Janouškem. Nečas stojící mimo dosah kmotrů je každopádně minulostí.

A minulostí je i Nečas povznesený nad peníze. Shodou okolností v těchto dnech probíhá soud týkající se úniku výplatních pásek paní Nagyové z Úřadu vládu. Ponechejme stranou, že v civilizovaných zemích není tajemstvím, kolik si vydělají špičkoví vládní úřednici. My nyní máme k dispozici údaj, že základní mzda Jany Nagyové – 30 tisíc korun – se několikanásobně královsky zvýšila díky odměnám, a to tak, že například jeden měsíc brala 273 tisíc hrubého. Nečas to druhdy glosoval, že jeho spolupracovnice dře jako kůň. Dnes se tyto peníze jeví spíš coby malá domů do společné domácnosti zamilovaného páru.

Premiér, který u mnohých původně budil nebývalá očekávání, tak nakonec posunul laťku politické kultury zase o notný kus níže.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.