Luboš Palata: Volební zázrak demokracie na Slovensku

31. březen 2014

Slovensko zažilo malý volební zázrak, kdy se z nepolitika, před půldruhým rokem ještě neznámého Andreje Kisky, stal prezident. A ve volebním finále v sobotu dokázal porazit dvojnásobného premiéra Roberta Fica, který stojí v čele státostrany Směr, která už dva roky plně ovládá vládu i parlament.

Viděno z odstupu, je to opravdu velký svátek demokracie, že se něco takového na Slovensku vůbec mohlo stát. Jak poznamenal ten sobotní volební večer jeden slovenský novinář, v takovém Putinovském Rusku by Kisku, jen co by vyšel v prvním průzkumu veřejného mínění jako vážnější Putinův soupeř pro volby, buď hned zatkli za nějaké smyšlené daňové podvody, nebo by mu pod nějakou jinou smyšlenou záminkou znemožnili kandidovat, omezili by mu přístup do médií, prostě by v žádném případě nedovolili, aby vyhrál.

Na Slovensku se „jen“ rozpoutala v posledních týdnech proti Kiskovi špinavá antikampaň, která ho obvinila ze styků se sektou scientologů, jeho podnikání ve splátkových firmách bylo označeno za lichvu a nakonec na něj vytáhli obvinění, že prý před lety nechal vystěhovat nájemníky jednoho z domů, který vlastní.

Bylo to Robertovi Ficovi k ničemu a možná, že kdyby se teď premiér mohl vrátit o měsíc zpátky, tak by své osobní útoky neopakoval, ostatně kvůli onomu označení lichvářem podal Kiska na premiéra Fica trestní oznámení.

Mnozí po těchto volbách věští poraženému premiérovi Robertu Ficovi, v mnoha posledních letech suverénovi slovenské politické scény, rychlý konec politické kariéry, nebo alespoň začátek konce.

Zdaleka si tím nejsem jistý, protože Robert Fico přes všechny výhrady, které k němu lze mít, je opravdu asi nejvýraznější politik Slovenska a nemá dnes mezi politiky konkurenci.

Andrej Kiska nad ním do velké míry dokázal vyhrát právě proto, že politikem nebyl. Navíc přestože to v tuto chvíli tak nevypadá, je Kiska připravený s vládou spolupracovat. A například v sociální oblasti si jsou s Ficovým Směrem hodně blízcí, takže žádná povolební válka mezi Ficem a Kiskou být nemusí a bylo by to Slovensku ku prospěchu.

Kiska je se už svým příběhem milionáře, který se dal na charitu, výjimečný člověk a člověk nepochybně velice lidsky, morálně pevný, člověk, který dovede naslouchat lidskému trápení a problémům.

Možná, že nezmění slovenskou politiku, ale může změnit pohled Slováků na funkci prezidenta, může z prezidentského paláce udělat skutečně nejdůstojnější místo Slovenska a prezidentovi dát rozměr ochránce všech občanů, který by měl mít. To vše lze Andreji Kiskovi i Slovensku jen z duše přát.

autor: pal
Spustit audio