Jiří Leschtina: Trudná odysea registru smluv nekončí

20. srpen 2014

Zákon o povinném zveřejňování smluv měl na své dlouhé odyseji dospět na pomyslnou Ithaku. Tedy k závěrečnému hlasování na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny.

Když v tom se zcela nečekaně vynořuje nebezpečná kouzelnice Kirké v podobě náměstkyně ministra vnitra a bývalé šéfky Transparency International Adriany Krnáčové, která přichází s návrhy, jež mohou zákon proměnit v nepoužitelný paskvil.

Princip této normy, sepsané poslancem TOP 09 Janem Farským, pod níž jsou podepsáni i místopředsedové vlády Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek, je jednoduchý. Žádná smlouva uzavřená státem, krajem, obcemi či státními nebo obecními firmami neplatí, dokud není zveřejněna v centrálním registru všech smluv. Tenhle snadno kontrolovatelný systém by ale ministerský návrh proměnil v nepřehledné torzo, které lze snadno obejít.

Návrh Farského přesně vypočítává údaje, které musí být ve zveřejněné smlouvě uvedeny. Mimo jiné to jsou předmět smlouvy, cena nebo datum uzavření. A v dalším odstavci se říká, že pokud nejsou tato „metadata“ zveřejněna, tak smlouva není platná. V návrhu Krnáčové ale tohle ustanovení chybí. Takže by bylo možné zveřejnit třeba i úplně začerněné smlouvy, z nichž by se nedalo pranic vyčíst.

Čtěte také

Na první pohled je zvláštní, že s plánem, jak zatemnit zveřejňování smluv, přichází bývalá šéfka české pobočky Transparency International, pro kterou je průhlednost zakázek doslova Svatým grálem.

Údiv ale ustoupí, když si připomeneme, že Krnáčová je v čele kandidátky pražského organizace ANO, kterou vede Radmila Kleslová, jež má velmi blízko k Tomáši Hrdličkovi. A pražská politická galerka asi pohlíží na zákon o registru smluv mnohem vlažněji než někdejší kolegové Krnáčové v Transparency.

Jan Farský, poslanec za TOP 09

Účel torpédování zákona v době, kdy kompromisy byly dohodnuty a blíží se hlasování, je ale docela průhledný. Zkomplikovat jednání, vrátit diskusi na začátek a odložit hlasování na dobu po komunálních volbách.

Další volby totiž proběhnou až za dva roky, a tak bude dost času normu, která na Slovensku přináší miliardové úspory, definitivně sprovodit ze světa. Aniž by hrozil bezprostřední postih voličů.

Pavel Franc, jeden ze zakladatelů Rekonstrukce státu na svém facebookovém profilu uvádí, že mluvil s Andrejem Babišem, který mu řekl, že se distancuje od návrhu ministerstva vnitra. Což ale mohou být jen klasické chlácholivé manévry.

Čtěte také

Připusťme ale, že Krnáčové návrh vznikl navzdory Babišovým představám. Pak není pro šéfa ANO nic jednoduššího, než zařídit, aby zmizel tak rychle, jak se objevil. A na zářijovém zasedání může koalice schválit zákon s již dohodnutými kompromisy.

Pokud k tomu nedojde, pak bude zase o něco jasnější, že Babišovy řeči o boji s rozkrádáním státu byly jen vábným zpěvem záludných Sirén, jimž těžko odolával i udatný rek Odysseus.

Spustit audio