Josef Brož: Méně tanků, více dronů? Není to ufo?

31. leden 2015

Jako dítě jsem si s oblibou čítával v časopisu Letectví a kosmonautika seriály o tzv. neidentifikovatelných létajících předmětech, známých pod anglickou zkratkou UFO. V noci se mi potom zdálo, jak přistávají na nedaleké zahradě, a vystupují z něho nějací tvorové, o nichž jsem tušil, že by mohli být třeba Marťané.

Ve školním časopise Bumerang jsme potom podobný seriál se spolužákem Janem Heřmánkem rozjeli naplno. Kde jsou ty časy! Dnes, abyste se báli slovo UFO jenom vyslovit, abyste nevypadali jako blázni.

Přitom od 50. let do současnosti existují nejen svědectví, ale i celá ufologie – jako pseudověda, umění a folklór. V novinářské hantýrce se používá slovo UFO většinou jako něco, co je nepatřičné – zpráva, o níž nikdo neví, odkud přiletěla. Prostě: ufo (již jako zdomácnělé slovo v minuskulách).

Nemohl jsem si nevšimnout, že v poslední době se mluví o jiných objektech, které také létají. Říká se jim z angličtiny v překladu bezpilotní vzdušné vozidlo, stručně také bezpilotní letadla, jinak UAV.

Čtěte také

Na rozdíl od UFO, o nichž se příliš nemluví, vstoupil dron – což je třetí pojmenování těchto objektů – do novinářské hantýrky bez velkého ptaní. Drony létají jako objekty, naprogramované a patřičně naložené, například proti nepřátelům z Islámského státu. Před Vánoci je prodávali také jako exkluzivní dárky v obchodech – v metru jsem dokonce viděl na tyto stroje upoutávky.

Zdá se to být opravdový fenomén. Všiml si toho i prezident Miloš Zeman. Při své návštěvě na Univerzitě obrany v Brně vyslovil myšlenku, že bychom měli tento segment výzbroje posílit.

Takzvané drony, vyrobené v Rakousku, budou brzy pomáhat mapovat situaci na východní Ukrajině

„Méně tanků, více dronů,“ řekl prezident Zeman na počátku prosince při setkání s více než stovkou vojenských a civilních studentů a pedagogických pracovníků.

Zatajil se mi dech. Naše armáda už má ve výzbroji drony? Měl jsem za to, že je mají pouze Američané, jak se všude píše.

Ale vypadá, že drony má dnes skoro každý: i to malé dítě. Dají se řídit mobilem, tabletem, a u stromečků o Vánocích se o ně přetahovali malí hoši se svými otci podobně, jako tomu bylo kdysi o vláčky.

Čtěte také

Jen mne v poslední době trochu zarazilo, že některé drony přelétávají bez velkých problémů – třeba nad Bílým domem nebo Elysejským palácem, a vyvolává to většinou velké pohyby specializovaných vojsk. Budou drony brzy využity také k nějakému teroristickému útoku? Zdá se to být jako noční můra všech vojenských expertů.

Tento týden se nějaké blíže neidentifikovatelné stroje, patrně drony, objevily nad Brestem, nad místy, kde má francouzská armáda čtyři nukleární ponorky. Podle zpráv námořní prefektury si tento „přelet“ vyžádal „důležitou mobilizaci četníků“, ovšem bezvýsledně.

Záběr z dronu

Šéf francouzských vzdušných sil, generál Denis Mercier, k tomu podotkl, že bere ohrožení – zejména s ohledem na lednové pařížské atentáty – velmi vážně.

„Nejde ani tak o drony, které jsme zachytili, ale ohrožení vzrůstá,“ řekl. Možná, že brzy, podobně jako ufologie, rozšíří se i nový obor – dronologie. Nedivil bych se, že v Iráku nebo Sýrii, když tyto stroje létají nad hlavou, příliš mezi ufo a dronem nerozlišují.

Ale musím už končit, zdá se mi, že za oknem se objevil nějaký neurčitý stroj a začal na mne blikat... Možná je to jen ufo, ale kdo ví?

autor: Josef Brož
Spustit audio