Karel Hvížďala: Satira na Erdogana otřásá Německem i Tureckem

14. duben 2016

Satirik Jan Böhmermann ve svém populárním pořadu Neo Magazin Royale na ZDF odvysílal satirický verš pod názvem Schmähkritik, tedy Urážlivá kritika, který znectil tureckého prezidenta Erdogana.

Nejprve turecká vláda podala na ministerstvo zahraniční verbální nótu a žádala trestní stíhání satirika. Německá vláda prohlásila, že žádostí turecké vlády se bude zabývat. Aby ke stíhání podle paragrafu 103 došlo, musí nejdříve zplnomocnit příslušný orgán.

Pakliže tak neučiní, ke stíhání by nedošlo. Nezůstalo ale jen u toho: i sám prezident Erdogan podal trestní oznámení kvůli urážce. Toto druhé stíhání otevírá totiž další možnost použít proti satirikovi i paragrafy 185, 186 a 187, ke kterému není potřeba souhlas německé vlády.

Vzápětí na to se od zmíněné urážlivé satiry distancoval i programový ředitel ZDF Norbert Himmler a televize satirikův příspěvek vymazala z archivu.

Čtěte také

Böhmermannovi podle některých německých právníků hrozí buď peněžní trest, nebo odnětí svobody od tří měsíců až do pěti let. A jak vyplývá z oficiálních vyjádření zástupců německé vlády, v každém právním státě je třeba rozlišovat mezi svobodou slova a urážkou prezidenta nějaké země či celého lidu.

Jiní zase upozorňují na to, že podle německé Ústavy článek 5 zaručuje nejen svobodu slova, ale i uměleckých projevů, a tam patří i satira. Tak to vidí podle posledního prohlášení i kancléřka Merkelová. Erdoganovi příznivci však satirikovi vyhrožují smrtí.

Angela Merkelová

Celá kauza má ale mnohem hlubší politický kontext: Erdogana Německo potřebuje k řešení utečenecké krize, i když současně ví, že způsoby, jakými se Turecko staví ve vlastní zemi ke kritice prezidenta, jsou pro Evropu nepřijatelné. Jen v současné době je podáno proti urážce Erdogana v Turecku asi dva tisíce žalob a viníkům hrozí až čtyřletý žalář, napsal Der Spiegel.

A zpochybňován je ostatně i samotný paragraf o urážce majestátu, který se neslučuje s právním státem.

Čtěte také

Německý kameraman Jan Kerhart, který pro ZDF pracuje, mi řekl: "Statika tohoto světa se stala dosti nevypočitatelnou. Pan Böhmermann by dříve Německem určitě neotřásl. Ale tentokrát ano. Odvysílání satiry bylo na tuto zatěžkávací zkoušku nevhodně zvoleno. V momentě napjatých mezinárodních vztahů, silných závislostí a složitých vztahů mezi lidmi, kteří bojují v době nebezpečně "suchých lesů" se svou ješitností, není třeba provokovat.

Ale hodně lidí se staví na jeho stranu a podporují ho ve věci, kterou by možná dříve jako nezdvořilost nebo špatný vkus odsuzovali. Připadá mi, že tito lidé ztrácí tak trochu ve svém pochopitelném vzdoru a neochotě podrobit se Erdoganovu diktátu za hranicemi jeho země soudnost a vkus."

Za zmínku stojí, že proces proti médiím za urážku cizího státníka se v Německu konal naposled nejspíš v roce 1964, kdy se na něj odvolal perský šáh Rezá Pahlaví. Tehdy musely kolínské noviny Köln-Stadt-Anzeiger zaplatit pokutu za zveřejněnou fotomontáž.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.