Thomas Kulidakis: Evropská unie ve světě podle Trumpa

10. listopad 2016

Reakci představitelů hlavního politického proudu zemí Evropské unie lze shrnout následovně. Zklamání hraničící se šokem, který zrcadlí obavy o vlastní politickou budoucnost.

Je zřejmé, že dřívější víceméně hladká spolupráce s Barackem Obamou, stoupencem evropské integrace, nemusí pokračovat. Předseda Evropské komise v Berlíně při svém projevu pobavil přítomné. Přiznal, že jeho gratulační projev byl šitý na míru pro Hillary Clintonovou.

Zároveň také zdůraznil, podobně jako jiní představitelé unijních orgánů, že je potřeba i s novým prezidentem spolupracovat. A proto by podle Junckera měl Trump vyjasnit své postoje k mezinárodnímu obchodu, spolupráci v rámci NATO nebo ke globálnímu oteplování. V tomto prohlášení se zrcadlí zmatek, před kterým nyní vedení zemí Evropy stojí.

Trump toho řekl a slíbil tolik, a tolikrát si protiřečil, že není zřejmé, co se od něj dá čekat. To ale není důvod, aby se evropští politici schovali v pohodlném vyčkávání. Jejich akce by měla být aktivní, nikoliv reaktivní. Takovou politiku mohou praktikovat pouze v jednotné linii.

Jestliže se splní prohlášení Trumpa o soustředění se na domácí politiku a tvrdé vystupování v jednání s jinými státy, musí na druhé straně Atlantiku vytvořit silného partnera, který mluví jedním hlasem. A to bez rozšíření systému hlasování kvalifikovanou většinou půjde jen obtížně.

Výsledky. Nikoliv sliby

Trump bude tvrdým vyjednavačem, který ale moc dobře ví, jak silné vazby jeho zemi pojí se starým kontinentem. Peníze Evropy mu budou dobré, a bude je chtít. Nesmí ale narazit na nejednotného soupeře. Politici, kteří nyní zodpovídají za budoucnost Evropy by tedy šok z volby Američanů měli nyní přetavit v horečnou aktivitu plynoucí z poučení, kterých se jim dostalo z amerického výsledku.

Britský tisk reaguje na vítězství Donalda Trumpa

Společná evropská měna je dobrý nápad, který má ale naprosto nevhodné provedení. Je to nedotažený projekt. Proto by měla být monetární unie doplněna o unii fiskální. Pokud Trump splní své plány ekonomického protekcionismu, se smlouvou o vytvoření největší zóny volného obchodu může být nadobro veta.

Pokud zavede Trumpova administrativa cla na dovoz zboží původem z EU přes vody Atlantského oceánu, může docela dobře začít obchodní válka. A v ní může obstát jen na pevných základech stojící společná obchodní a měnová politika.

Reakcí na Trumpovy pohrůžky rozvolnění spojeneckých závazků v rámci Severoatlantické aliance musí být zvýšení výdajů na zbrojení. Evropská unie stále tvoří v součtu potenciálně nejbohatší a vojensky nejzdatnější uskupení světa.

Vzájemné spojenecké závazky a práce na společné azylové, zahraniční a obranné politice je potřeba více než kdykoliv předtím. Evropští politici by si také měli uvědomit, že Evropany zajímají výsledky, nikoliv sliby. Jejich přesvědčování, že evropské státy zvládnou víc společně, musí být vidět.

autor: thk
Spustit audio