Petr Hartman: Sobotka přes Ťoka útočí na Babiše

14. listopad 2016

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka se snaží oživit svoji stranu po neúspěchu v podzimních volbách. Její restart by měl zabránit tomu, aby ČSSD neprohrála i sněmovní volby v příštím roce.

Vzhledem k nedostatku času musí sázet na efektní gesta, kterých si veřejnost všimne. Patří k nim změny ve vládě. Z pozice premiéra je může provádět podle toho, jak se mu zalíbí. Neomezeně to platí ale pouze pro jednobarevný kabinet.

Bohuslav Sobotka má smůlu, že předsedá vládě koaliční. S ministry za hnutí ANO a KDU-ČSL tudíž nemůže zacházet jako s vlastními. Může je kritizovat, zvát na schůzku, ale to je tak zhruba všechno, co může bez souhlasu šéfů koaličních partnerů udělat. Nechce-li riskovat rozpad vlády, nemůže sám od sebe odvolat žádného ministra nominovaného hnutím ANO či lidovci.

Názorně to potvrdila schůzka Bohuslava Sobotky s Danem Ťokem. Premiér ho veřejně kritizoval. Na televizní obrazovce například vykládal o obrovském množství výhrad k tomu, jak funguje ministerstvo dopravy.

V novinách zase tvrdil, že kdyby mohl, Ťoka by odvolal. Po jejich jednání v pondělí se názorně ukázalo, že nemůže. To Bohuslav Sobotka dobře věděl i v momentu, kdy kritická slova vypouštěl do médií. Přesto je musel říkat.

Spory kolem výběru mýta, nebo rozkopaná dálnice D1, činí z ministra dopravy zranitelné místo hnutí ANO. Ve stylu, že nejlepší obranou je útok, se tak snaží předseda ČSSD trefovat do Babišovy slabiny.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Přibrzdit na cestě k triumfu

Je v tom celkem úspěšný. Projevuje se to tím, že se ve veřejném prostoru momentálně nediskutuje o potížích sociální demokracie, ale ministra dopravy. Byť se Andrej Babiš snaží problémy v tomto resortu omlouvat a za jejich původce označovat politiky ze zavedených stran, nedaří se mu zabránit jejich probírání v médiích.

Veřejnost tak může pomalu zapomenout na to, že z kabinetu musí odejít pouze dva zástupci sociální demokracie. Naopak může nabýt dojmu, že špatně pracují úplně jiní ministři, které v křeslech drží neústupní šéfové koaličních partnerů a znemožňují premiérovi dobře spravovat tuto zemi.

Bohuslav Sobotka se snaží použít taktiku Andreje Babiše. Ostatně v dopise členům sociální demokracie jasně napsal, že v politice není důležitá skutečně odvedená práce, ale to, jakým způsobem se prodává veřejnosti.

V tom je zatím Andrej Babiš nejlepší. Dokazuje to nejenom největší podpora veřejnosti pro hnutí ANO, ale také jeho vítězství v krajských volbách.

Ministr financí Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka se podobnými zbraněmi pokouší Andreje Babiše porazit, nebo alespoň přibrzdit na cestě k očekávanému triumfu ve sněmovních volbách.

Uměle vytvořený rozruch kolem ministra dopravy Dana Ťoka je toho názorným příkladem.

autor: Petr Hartman
Spustit audio