Luboš Palata: Miloš Zeman má zjevně potíže s fakty

27. prosinec 2016

Ve svém vánočním proslovu se pan prezident Miloš Zeman pokusil opět spojit letošní atentáty v Evropě s uprchlickou krizí a varovat Českou republiku před přijímáním uprchlíků z muslimského světa. Protože se pan prezident opíral o špatné faktické podklady, pokusím se některá fakta přiblížit.

Zatímco pan prezident tvrdí, že „dnes už téměř nikdo nepochybuje o souvislosti mezi migrační vlnou a teroristickými útoky“, pak se zřejmě opírá o své okolí, kde by ostatně takové „nepochybování“ v případě Zemanových spolupracovníků, jimiž se obklopil, ani nikoho nepřekvapilo.

Fakta jsou však taková, že žádný ze čtyř největších evropských atentátů letošního roku, tedy ani ten v Nice, ani atentáty v Bruselu, ani v Mnichově a ani ten v Berlíně, nemají s loňskou migrační vlnou nic společného. Jejími strůjci byli v drtivé většině občané daných zemí, v případě Mnichova dokonce mladík hlásící se k neonacistické árijské ideologii.

Ani berlínský atentátník nepřišel do Evropské unie v rámci loňské migrační vlny, Tunisko opustil už před šesti lety a čtyři roky strávil v italském vězení za žhářství. V hysterii a to i informační, která kolem teroristických útoků panuje, se nikdo nechce zabývat detaily a fakty, ale fakta prostě taková jsou.

Samozřejmě, že i mezi několika miliony loňských uprchlíků je pár kriminálníků, radikálů, zlodějů, či sexuálních násilníků. Ale ti jsou přece i mezi námi, odnikud nepřistěhovalými občany České republiky.

Gesto a slova projevu

Pojďme se zastavit ještě u jednoho rádoby faktu, který pan prezident použil, nebo spíše zneužil. Tvrdil, že je odpůrcem přijetí 6200 uprchlíků z muslimských zemí do Česka, protože „umístit muslimské, těžko slučitelné migranty na našem území by znamenalo vytvořit podhoubí pro případné teroristické útoky“. Dalo by se polemizovat i se samotným číslem 6200, ale budiž, řekněme několik tisíc.

Logo

Na našem území dnes podle kvalifikovaných odhadů už dnes žije 10 až 20 tisic muslimů, to za prvé. Za druhé pak označování muslimů za „těžko slučitelné“ a za „podhoubí pro terorismus“ znamená dívat se na jedno náboženství a jeho vyznavače principem kolektivní viny.

Připomeňme na tomto místě, že pan prezident loni nejen přijal nejvyšší státní vyznamenání z rukou jordánského krále, jehož rod se považuje za potomky proroka Mohammeda. Ale dokonce tomuto významnému představiteli arabských muslimů nejvyšší české státní vyznamenání osobně udělil.

Nebudu asi sám, komu toto loňské prezidentovo gesto nejde se slovy jeho letošního projevu o všech muslimech jako o podhoubí terorismu ani trochu dohromady.

autor: pal
Spustit audio