Luboš Palata: Pavel Telička přestal dělat křoví Andreji Babišovi. A je to vlastně fér

23. květen 2017

Pavel Telička, místopředseda Evropského parlamentu a nejviditelnější postava zahraniční politiky hnutí ANO, oznámil odstoupení z postu odborného mluvčího strany a zrušení zahraničně-politické komise hnutí, která podle něj ztratila smysl.

Telička, který hnutí ANO vyhrál evropské volby a tuto stranu dovedl i do silně proevropské frakce liberálů v Evropském parlamentu, zdůvodnil své rozhodnutí rozpory s předsedou hnutí Andrejem Babišem a tím, že proevropská orientace, kterou Telička prosazoval, nedostane místo ve volebním programu hnutí ANO.

Odstoupení Teličky z důležité funkce je pro hnutí ANO špatnou zprávou, protože hnutí popravdě řečeno nemá nikoho, kdo by ho dokázal alespoň částečně nahradit, snad jen Martin Stropnický, ale ten má jako ministr obrany své práce dost.

Hozením flinty do žita ponechal Telička v zahraničně-politických otázkách hnutí zcela na pospas Andreji Babišovi a jeho více impulsivnímu, než rozumovému a strategickému přístupu k české zahraniční politice a směřování České republiky vůbec.

Ne vždy se Andrej Babiš ale v zásadních otázkách mýlil, třeba během ukrajinské krize zareagoval správně a jeho označení Putinovského režimu za zkorumpovanou kleptokracii bylo zcela na místě. A když byl jednou americkou novinářkou hozen s Milošem Zemanem do jednoho pytle proruských politiků, ostře a právem se proti tomu ohradil.

Andrej Babiš a Pavel Telička

Dobrá zpráva před volbami

Ano, Severoatlantickou alianci a prozápadní orientaci Česka Babiš podporuje. Ovšem daleko složitější je to s Babišem a Evropskou unií, kde by ho za člověka podporujícího další rozvoj EU, nebo místo Česka v integračním jádře asi nikdo neoznačil. A pokud ano, je možné, že by se proti tomu sám Babiš ohradil podobně, jako vůči své údajné proruskosti.

Andrej Babiš je totiž nejen proti euru, ale i proti další evropské integraci, proti přerozdělování uprchlíků, určitě proti nějaké evropské dani, či sociálním standardům.

Nechce z EU vystupovat, ale to, jak je v ní dnes Česko zapojeno, je pro Babiše maximum toho, co chce připustit. Telička a další mnohem nadšenější Evropané, kteří Babišovi za ANO dělali takové proevropské křoví, ho Babišovi už dělat nebudou.

Pro voliče je to před podzimními volbami vlastně dobrá zpráva. Zpráva o tom, že když si zvolí Andreje Babiše, tak se s jasně proevropským Českem a třeba zavedením eura mohou pro příští roky rozloučit. A je vlastně férové, že to rozchodem s Pavlem Teličkou Andrej Babiš předem a na rovinu českým voličům říká.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio