Petr Hartman: Květnový odchod Valachové v duchu říjnové revoluce, která byla v listopadu

1. červen 2017

Stejně jako Velká říjnová socialistická revoluce nebyla podle našeho kalendáře v říjnu, ale v listopadu, nebude odchod Kateřiny Valachové z vedení resortu školství v květnu, ale až v červnu.

Na vině tentokrát není rozdíl mezi juliánským a gregoriánským kalendářem, ale přání ministryně setrvat ještě nějaký čas ve vedení školství. To vyjádřila už v momentu, kdy veřejně oznamovala svůj konec.

Stalo se tak 9. května. Přesto datum, ke kterému hodlala Valachová rezignovat, bylo stanoveno na 31. května. Poněkud neobvyklá prodleva tří týdnů byla odůvodněna přáním ministryně prosadit v Senátu kariérní řád učitelů.

Premiér na tuto podmínku poněkud překvapivě přistoupil. Mimo jiné tím nahrál prezidentovi republiky Miloši Zemanovi. Hlava státu získala příležitost k tomu, aby premiérovo rozhodnutí zpochybnila a pokusila se mu další změnu ve vládě zkomplikovat.

Kateřina Valachová a Stanislav Štech

Jmenuje se Stanislav Štech

V prvním případě prezident opakovaně vyjadřoval pochybnosti o smyslu výměny pár měsíců před volbami. V případě druhém ponoukl Kateřinu Valachovou k přemýšlení. Měla by podle něj zvážit, kdo všechno ji podporuje a její předčasný konec si nepřeje. Vytvořil tím dojem, že de facto záleží pouze na přání šéfky resortu školství a na dohodě s ním.

Ministry ve vládě však nedrží podpora různých zájmových či profesních skupin. O jejich osudu by neměl rozhodovat ani prezident. Ten by měl v duchu ústavy respektovat stanovisko premiéra. Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby výměna ve vedení resortu školství proběhla co nejrychleji.

Podle dostupných informací to bude rychlost měsíční. Zhruba 30 dnů uplyne od chvíle, kdy byla demise veřejně oznámena, do momentu, kdy bude Valachová velmi pravděpodobně odvolána. Mělo by k tomu dojít nejdříve 10. června. Do té doby bude ministryně úřadovat.

Bude-li se jí dařit stejně jako v těchto dnech, možná bude litovat, že neskončila už v první polovině května. Kariérní řád v Senátu neprosadila. Více peněz, které pro školství požadovala po novém ministru financí, zatím také nezískala. Byť v tomto případě na jednání s ním poslala jednoho z náměstků.

Jiný z jejích bezprostředně podřízených už mohl za tyto dílčí neúspěchy nést plnou odpovědnost. Jmenuje se Stanislav Štech, a pokud by vše fungovalo normálně, byl by nyní ministrem školství. Stačila k tomu „maličkost“. Nezdržovat odchod Kateřiny Valachové z vedení resortu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio