Petr Hartman: Vše pro fotbal v podání Pelty – vynucená rezignace z vazební věznice

6. červen 2017

Miroslav Pelta dělal vše pro fotbal s takovým nasazením, až skončil ve vazební věznici. Následující měsíce ukáží, zda pro fotbal obětuje několik let života, které by mohl strávit za mřížemi.

Bude záležet na tom, zda jeho pojetí práce pro fotbal bude státními zástupci ohodnoceno jako trestný čin a zda na základě pádných důkazů budou tento pohled sdílet soudy.

Až do jejich pravomocného verdiktu bude nemalou částí fotbalového prostředí stále vnímán jako člověk, který dokázal prakticky nemožné. Například získat si přízeň politiků, pohybovat se po jejich boku a přitáhnout je na nejrůznější akce. Budovat si tím obraz vlivného člověka a s jeho pomocí přihrávat fotbalu ze státních peněz čím dál větší balík.

Ten neměl pouze sloužit k rozvoji jednoho z nejpopulárnějších sportů v zemi, ale měl rovněž pomáhat Peltovi a jeho blízkým upevňovat jejich moc. Shánět finance pro sport je čím dál tím těžší.

Klientelismus, korupce, nátlak, držení se v šachu

Miroslav Pelta

Pelta jejich nedostatkem netrpěl. Přes fotbalovou asociaci mířily peníze do nejrůznějších koutů republiky a klubům pomáhaly financovat mládež, případně rekonstrukci kabin, položení umělého trávníku, nebo rekultivaci toho přírodního.

Tento idylický obrázek toku peněz narušovalo podezření, kolik korun se skutečně dostalo k fotbalovým nadějím a kolik skončilo v kapsách funkcionářů. Ať už na přilepšení profesionálům, získání si přízně rozhodčích, nebo také na vylepšení vlastních příjmů. V neposlední řadě se objevily pochybnosti, zda peníze získaly nejlepší projekty a zda žádosti splňovaly všechny náležitosti.

Pelta formality příliš neřešil a sázel na své schopnosti přesvědčit v osobním kontaktu úředníky a politiky o tom, aby nad případnými nedostatky přivřeli oči. Dlouho mu to vycházelo. Podle jeho přesvědčení dělal vše pro fotbal. Nyní podobným způsobem zdůvodnil svoji rezignaci na post předsedy.

Miroslav Pelta

Jako by jeho odchod měl automaticky znamenat změnu fotbalového prostředí k lepšímu. Přitom k jeho specifikům patří klientelismus, korupce, zákulisní nátlak, vzájemné držení se v šachu. To nemohla být záležitost jednoho člověka.

Proto je v tuto chvíli lhostejné, že místo obviněného Pelty budou fotbal de facto řídit jeho nejbližší spolupracovníci, kteří se v takovémto prostředí léta úspěšně pohybují.

autor: Petr Hartman
Spustit audio