Petr Holub: Padesátimilionové tajemství Čapího hnízda se otevírá

11. srpen 2017

Není dobré předbíhat událostem, proto je lepší neříkat, že Farma Čapí hnízdo a příběh o údajném dotačním podvodu budou hlavním tématem parlamentních voleb, které nás čekají za dva měsíce a devět dní. V každém případě stojí před rozluštěním rébus, jak to vlastně bylo s padesátimilionovou dotací na rekreační objekt poblíž Olbramovic.

Málokdo má takové možnosti jako policie, aby zjistil i ty nejmenší detaily transakcí, které sporný projekt provázely. Teď policie vyhotovila dokument, ve kterém obvinila tehdejšího majitele koncernu Agrofert Andreje Babiše a jednoho z klíčových manažerů stejného koncernu Jaroslava Faltýnka, a možná i další osoby v souvislosti s tímto údajným podvodem. Babiš a Faltýnek se mezitím stali významnými politiky a poslanci, proto se příští pátek sejde ve sněmovně imunitní výbor, aby je trestnímu stíhání buď vydal, anebo nevydal. Tím se otevře možnost úniků zásadních informací ze spisu. Třeba se ale nebude opakovat případ Pelta, a obsah spisu se na veřejnost nedostane. Pak budeme na rozhodující kapitolu příběhu o padesátimilionové dotaci ještě chvíli čekat.

Mnozí vidí na případu jen jeho politický rozměr, který bude s blížícími se volbami ještě růst. Jenže i tento rozměr je odvozen od toho, co se vlastně stalo s dotací na Čapí hnízdo.

Společnost Farma Čapí hnízdo se počátkem roku 2008 oddělila od Agrofertu, aby inkasovala evropskou dotaci, a koncem roku 2013 se do skupiny Agrofert zase vrátila. Pokud byla pod kontrolou Agrofertu i v mezidobí, pak došlo k dotačnímu podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, jak tvrdí žaloba, a podezřelé budou policisté hledat právě v koncernu. Teď ovšem není jisté, jestli právě tímto způsobem mají být obviněni Babiš s Faltýnkem.

Čtěte také

Obecně vzato, uzavřením historie o farmě u Olbramovic neskončí pouze jeden případ údajného dotačního podvodu, který na nějakou dobu vzbudí politické ohlasy, bude také epilogem mnohem rozsáhlejšího a také mimořádně pozoruhodného příběhu o tom, jak fungovaly před třemi lety zrušené akcie na doručitele. Odhalit, kdo nade vší pochybnost vlastnil Farmu Čapí hnízdo v období 2008-2013 není snadné, protože se majitelé skrývali za těmito akciemi. Sám Babiš říkal, že akcie a tedy i firma patřily jeho příbuzným, to je ovšem pouze tvrzení bez důkazu. Pokud policisté nenajdou dokumenty, kdo vlastně pověřil právníky, kteří vystupovali na valných hromadách Farmy Čapí hnízdo jako majitelé, tak bude vždy možné pochybovat, kdo je vlastník, i kdyby se k tomu nakrásně někteří lidé sami přihlásili.

Zmíněné dokumenty se prý ztratily a tak vlastně ani nejde dělat nic jiného, než nechat celý případ dospět až k soudu. Člověku se dá věřit nejspíš v případě, kdy mluví před tribunálem, který může potrestat případnou lež.

Pokud se přesto majitel Farmy Čapí hnízdo nade vší pochybnost nezjistí, tak se aspoň potvrdí, jak užitečný vynález byly akcie na doručitele pro každého podnikatele, který chtěl skrýt svou totožnost, a jak je dobře, že byly zrušeny.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.