Týden očima Petra Schwarze: Tlaky jak šestnáct set slonů na hlavě

2. prosinec 2017

Vláda premiéra Sobotky podala podle ústavy demisi a už známe jména ministrů budoucích, přestože se příští premiér Babiš domluvil s hlavou státu, že ta jména nezveřejní. Jenže, řečeno se známým filmem, u nás se všechno rozkecá.

Jasno je v Poslanecké sněmovně. Hlasovací blok hnutí ANO, SPD a KSČM (zcela zjevný a koneckonců i potvrzený v DVTV novým předsedou dolní komory parlamentu Radkem Vondráčkem z hnutí ANO) už uznal, že předseda ve volbách druhé nejúspěšnější strany ODS Petr Fiala dostal dost za vyučenou, a na potřetí umožnil jeho zvolení do funkce sněmovního místopředsedy.

Při schvalování předsedů výborů vzbudila největší pozornost volba Radka Kotena z SPD do čela výboru bezpečnostního, kdy se ke zmíněnému hlasovacímu bloku připojil svým hlasem i Václav Klaus mladší z ODS, který tento týden neuspěl u svých spolustraníků při snaze stát se místopředsedou pražské organizace strany.

Výrokem týdne se stala nyní už velice známá slova předsedy sněmovny Vondráčka k blížícímu se jednání o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání: „To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu.“

Dalo mu pak dost práce vysvětlit, jak to podle něho je s rovností všech občanů před zákonem. Trochu komické je, že předseda vlády jako takový dokonce žádnou imunitu nemá, tu mají jen poslanci, sněmovna by tedy něco takového vůbec neměla brát v úvahu.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček

Vše pak Vondráček dorazil ve zmíněném rozhovoru s DVTV, kde obhajoval případné odložení Babišova trestního stíhání o čtyři roky slovy: „Musíme si zkrátka ještě počkat, až nám uzraje situace do té míry, že budeme mít jasně pracující nezávislou policii a státní zastupitelství“.

Odolávání tlaku, který život přináší

Takže aby bylo jasno – před čtyřmi lety, když policie a státní zástupci prokázali svou nezávislost na vládní moci zásahem na Úřadu vlády, což vyvolalo pád Nečasova kabinetu, bylo vše v pořádku, a hnutí ANO tleskalo.

Po čtyřech letech, kdy resortu spravedlnosti a tedy justici vládl ministr z hnutí ANO Pelikán - který byl tak úspěšný, že má v nové vládě pokračovat - jsou i státní zástupci tak závislí, že je potřeba čtyři roky Babišovy vlády počkat, než získají opět nezávislost. Řečnická otázka: Dává to smysl?

Starostu německé Alteny Andrease Hollsteina napadl u stánku s kebabem nožem přiopilý útočník

Starostu německé Alteny Andrease Hollsteina, známého pomocí uprchlíkům, napadl právě kvůli tomu u stánku s kebabem nožem přiopilý útočník a způsobil mu patnácticentimetrovou ránu na krku. Ano, je vidět v atmosféře rozdmýchávání nenávisti vůči jiným lidským bytostem žádné islamistické teroristy v Evropě opravdu nepotřebujeme, brzy si zas vystačíme sami.

Komunistická diktatura v severní Koreji děsí svět čím dál víc, otestovala novou balistickou raketu, která je podle odborníků zřejmě schopna doletět třeba kamkoli do Spojených států či do Evropy. Vystřelená téměř kolmo vzhůru totiž dosáhla výšky čtyř a půl tisíce kilometrů, což je jedenáctkrát výše, než kde obíhá zemi Mezinárodní vesmírná stanice.

A na jejím plášti, jak byl proslulý TASS zplnomocněn oznámit, objevili ruští kosmonauti bakterie, o kterých budoucí velitel stanice Škaplerov tvrdí, že přiletěly z vesmíru - byly by tak prvním objeveným mimozemským organismem. Vědecký svět je ale dost skeptický, pravděpodobnější totiž je, že se tam bakterie dostaly ze Země.

Rovněž zatím záhadně se na zasněžených svazích nejvyššího vrcholu Krušných hor Klínovce objevil pobíhající pštros, při pokusu zachránit ho vyčerpaný pták uhynul v důsledku prožitého stresu.

Petr Schwarz

Opravdu úžasný objev zveřejnil odborný časopis Zootaxa – v nejhlubším místě světových oceánů, Mariánském příkopu v Pacifiku, žije více než osm kilometrů pod hladinou dosud neznámý druh ryby, který je navíc i v takových podmínkách schopen lovit bezobratlé živočichy. National Geografic popsal životní podmínky ryby názorným příkladem – ten malý tvor umí odolat tlaku, jako by mu na hlavě stálo 1600 slonů.

Ať nás radši nic do hloubek nestahuje, stres nás nezničí a také úspěšně odoláme tlaku, který život s sebou přináší, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio