David Klimeš: Ostuda, která zatím Babišovi dobře vychází

11. leden 2018

Za bezmála tři měsíce od voleb jsme dospěli do situace, kdy si menšinová vláda jde do sněmovny pro předem jasný neúspěch při hlasování o důvěře a ještě není schopna to ani dotáhnout do konce.

To věru není úspěch. Spíše je to ostuda a popření fungování ústavy, jak ji ústavodárce zamýšlel. Když k tomu připočteme úzce propojený boj o kauzu Čapího hnízda, máme z aktuálního dění dokonalý guláš, ze kterého se opravdu hned tak nerýsuje stabilní vláda s většinovou podporou.

Až příliš mnoho úspěchů

Ale pozor, jde o ostudu, ze které premiér Andrej Babiš rozhodně nesmutní. Ve Strakově akademii totiž už nevládne ten typ předsedy vlády, který by se hluboce styděl, že nedělá vše pro to, aby sestavil kabinet s většinovou důvěrou, případně sám odblokoval jednání svým ústupem do pozadí kvůli korupční kauze.

Nový premiér je příkladný kupec a počítá jen proviant, co se mu hromadí v regálech. A že ho není málo. Zatímco demokratická opozice proti němu vede sveřepý odboj, Babišovi se za ony tři měsíce povedlo ovládnout sněmovnu s Tomiem Okamurou a Vojtěchem Filipem.

Dále si ochočil bývalé partnery z ČSSD a KDU-ČSL, aby mu odhlasovaly mimořádně rozdavačný rozpočet, se kterým je možné uspokojit spoustu voličských skupin. A především dobyl Strakovu akademii. Sice podivně a za notné pomoci prezidenta, ale dobyl, a i bez důvěry je nyní vládce více než biliónového rozpočtu a celého státního aparátu.

Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně

Včera pak dostal poslední dárek: Prezident Miloš Zeman prohlásil, že jeho další vláda bude muset mít podporu 101 poslanců. Na první pohled se to zdá jako ztížení Babišovy hry, ale to je omyl. Až Babiš příští týden nezíská důvěru, bude moci nejspíše docela dlouho spokojeně vládnout v demisi a tvrdit, že právě úporně hledá oněch 101 hlasů pro prezidenta.

Druhý pokus už bez trumfů

Jakkoliv je tedy hra od demokratické opozice čistá, je otázka, zda je i efektivní a je pro dobro republiky. Počty ve sněmovně se nezmění. Zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody, OLAFu, také nic nerozetne.

Demokratické strany zatím jen ve své vznešené izolaci ztratily všechny trumfy: vyjednávání o sněmovních postech i vyjednávání o podpoře rozpočtu. Rozdíl mezi prvním a druhým pokusem o složení vlády je jistě také i v tom, že zatímco první se z počátku odehrával ještě s dosluhujícím premiérem Bohuslavem Sobotkou ve Strakově akademii, nyní je tam již pevně usazen Babiš a ovládá všechna ministerstva.

Na Babiše jen s jasnou nabídkou

Komentátor David Klimeš

Ne, čekání, že Babiše osvítí duch svatý a on nazná problematičnost své osoby, není na místě. Jedinou možností je přijít za Babišem s jasným řešením a pěkně po jeho, tedy po kupecku, mu vyložit, že vládnout s ANO se dá, ale bez něj jako premiéra a za splnění dalších demokratických a prounijních pojistek.

Pokud takového tahu vůči Babišovi ale není nikdo schopen, budeme se ještě dlouho vařit v tomto povolebním guláši, který se už zespodu notně začíná připalovat.

Autor je hlavní analytik týdeníku Ekonom.

autor: David Klimeš
Spustit audio