Adam Černý: Bezpečnostní dilema Evropy

16. únor 2018

Předehra ke každoročnímu „Davosu v otázkách bezpečnosti“, který začal dnes v německém Mnichově, se odehrála v bruselské centrále NATO, nebo ještě lépe na večeři uprostřed dvoudenní schůzky ministrů obrany aliance.

Až při ní se podařilo sblížit názory mezi Američany zastoupenými šéfem Pentagonu Jimem Mattisem a Evropany, za něž mluvila hlavně šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Mattis, který byl před přechodem do civilu generálem námořní pěchoty a velel americkým jednotkám v Iráku a v Afghánistánu, přivezl přes Atlantik dva vzkazy.

Nejdříve ujistil, že článek pět washingtonské smlouvy zůstává základem společné obrany, a hned z tohoto ujištění vyvodil dva konkrétní závěry, a to, že pokud je NATO základem společné obrany, tak by to mělo být jedině NATO.

Tato zdánlivá tautologie byla ve skutečnosti výtkou, nebo přinejmenším pochybností vůči pětadvaceti členům Evropské unie, kteří se loni v prosinci dohodli, že budou vzájemně propojovat své vojenské síly a také společně investovat do obrany.

Bezpečnostní konference začíná v německém Mnichově

S tím byla spojena druhá výhrada Američanů, kterou vyjádřil i generální tajemník NATO, Nor Jens Stoltenberg, když řekl, že Evropská unie by neměla nahrazovat Severoatlantickou alianci a ani by neměla uzavírat své trhy v oblasti obrany vůči dodavatelům ze Spojených států nebo jiných zemí.

Úkoly bez Američanů

Mattisovy vzkazy se daly vyložit tak, že Washington pod Donaldem Trumpem přestal flirtovat se zpochybňováním role NATO, které se objevovalo při jeho nástupu do prezidentské funkce, a zároveň požaduje, aby se členové aliance začali reálně přibližovat plnění svého závazku vynakládat na obranu dvě procenta hrubého národního produktu, a také, aby Evropané nezpochybňovali NATO budováním vlastních paralelních struktur.

Federica Mogheriniová a s ní mnozí evropští ministři obrany vysvětlovali, že základním smyslem NATO je ochrana území jejich členů

Federica Mogheriniová a s ní mnozí evropští ministři obrany vysvětlovali, že základním smyslem NATO je ochrana území jejich členů a že cílem prosincové dohody je dokázat více a efektivněji investovat do společné obrany.

A připravit se tak na úkoly, které by Evropané nejen mohli, ale dokonce měli plnit i bez Američanů, jako byl například před pěti lety zásah proti tažení islamistických radikálů v africkém Mali.

Právě tam se ostatně ukázalo, jak nedostatečně byla nejen francouzská armáda na takový úkol připravena.

Adam Černý

Náladu mezi spojenci se podařilo ve společných debatách vyjasnit, ale před Evropany i nadále zůstává stále se vracející dilema, jak skloubit závazky vůči alianci, která čelí politice Ruska, jež asertivitou navenek kompenzuje svou vnitřní, hlavně ekonomickou slabost.

Jak se vyrovnat s rostoucí globální vahou Číny a jak se zároveň připravit řešit problémy ve svém nejbližším okolí spojené s radikálním islamismem a s důsledky migračních tlaků.

autor: Adam Černý
Spustit audio