Adam Černý: Blízký východ na pláži v Paříži

15. srpen 2015

Co jiného podniknout uprostřed parného léta, když nelze uniknout na venkov, než si najít kousek místa podobného mořské pláži uprostřed velkoměsta?

Přirozené až banálně vypadající východisko se může proměnit v politický střet, pokud se rozhodnete, že vedle chuti si odpočinout dáte najevo i své preference.

Právě tento posun způsobil, že uprostřed hlavního města Francie má v srpnu policie, už tak přetížená kontrolováním a zajišťováním uprchlíků, pohotovost.

Na začátku byl čísi nápad označit kus nábřeží u katedrály Notre Dame jako Tel Aviv nad Seinou, doufejme, že ne jako promyšlenou provokaci, ale jen z pocitu, že pohoda u vody může být na Blízkém východě stejná jako v srdci Francie.

Autor nápadu zjevně nedomyslel, že kdo chce mít kus Tel Avivu nad Seinou, měl by počítat, že kdosi jiný bude stát o protipól, kterým se stala manifestace se sloganem Pláž Gaza.

Čtěte také

Následující řetěz událostí už se odehrál podle logiky akce a reakce. Kousek od pařížské Notre Dame hlídkují stovky policistů, kteří kontrolují, kdo a s čím míří na Tel Aviv nad Seinou, a zároveň se snaží nedopustit, aby se stoupenci jedné či druhé strany k sobě přiblížili a mohli se pustit do sebe.

Protože ať už nápad s kusem středomořské pláže uprostřed Francie vznikl jakkoli, jisté je, že na stejné místo přitáhl i lidi, kteří v rozhořívajícím se konfliktu vycítili příležitost demonstrovat kromě vlastních názorů i jen sebe sama.

Tel Aviv nad Seinou u Notre Dame

Proto bylo možno například zaslechnout, že kdo hodlá strpět Tel Aviv nad Seinou, podporuje normalizaci vztahů se zločineckým státem. A protože tlak budí protitlak, jiní Francouzové, když tohle slyšeli, vydali se k Notre Dame, aby dali najevo, že se nenechají protesty zastrašit.

Plážový spor uprostřed Paříže se tak stal ukázkou nesmiřitelnosti, která po desetiletí ovládá skutečný konflikt na Blízkém východě, v němž k jeho vyostření přijde vhod kdejaká záminka.

Účastníci sporu mají možná jasno, ale zaskočení turisté na vyhlídkových lodí, kteří se narychlo snaží do fotoaparátů zachytit slova na plakátech jako Tel Aviv či Gaza, možná ani nepostřehnou, oč ve sporu nad Seinou plném symbolů vlastně jde.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.