Adam Černý: BRICS na summitu ukázal ambice i slabiny

29. březen 2013

Zkušenost, že jedna věc jsou přání a druhá realita, není pro muže a ženy z ulice žádným překvapením. Ale v politice se vůbec nenosí přiznávat cosi podobného. Tak lze vysvětlit, proč dá tolik práce překládat oficiální komuniké. K takovým případům se řadí i oznámení z jihoafrického Durbanu, že pět významných zemí, které se označují jako rozvojové, pokročilo ve snaze dát dohromady banku, jejímž nepokrytým cílem je ustavit alternativu k Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance, kde má stále ještě velké slovo Západ.

Důvod, proč se summit zemí nazývaných BRICS - zkratka shrnující Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jižní Afriku - musel nakonec spokojit s markýrováním hmatatelných výsledků, není třeba dlouho hledat. Obecně vypadá zásada, že každý z ambiciózní pětice má přispět do nové banky stejným vkladem, logicky. Ale jen do chvíle, kdy někdo připomene, že hrubý hospodářský produkt Číny je o čtvrtinu vyšší než všech čtyř dalších členů BRICS dohromady.

Pro Peking s jeho čtyřmi tisíci miliard dolarů finančních rezerv představuje zápisné do nové banky něco na způsob lepšího spropitného. Ale pro Jižní Afriku se suma deseti miliard dolarů rovná necelým třem procentům jejího hrubého hospodářského produktu. Přeloženo do politické rovnice: Vzhledem k ekonomické síle jednotlivých členů nemůže uvnitř spolku panovat rovnováha.

To platí i v politické rovině. Tři z pětice - Brazílie, Indie a Jižní Afrika - se hlásí k tržní ekonomice a k principům demokracie, ve dvou zbývajících, Číně a Rusku, se o svobodné politické soutěži a svobodě šíření informací nedá mluvit. Tak co tedy drží spolek s iniciálami BRICS pohromadě?

Napoví místo konání posledního summitu. Jižní Afriku, která hraje na kontinentu klíčovou roli, potřebuje každý ze zbývající čtveřice a navzdory propagandistické rétorice společnou notu představuje obchod. Karikatura londýnských Timesů zobrazila jihoafrického prezidenta Jacoba Zumu, jak na summitu kráčí v čele celé pětice. Potíž je v tom, že má podobu francouzského buldočka na vodítku čínského prezidenta. Ten Zumovo postavení sarkasticky komentuje větou: "On má strašně rád ten pocit, že je v čele."

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.