Adam Černý: Čína strategicky míří do světa

29. květen 2015

Armáda byla dlouho vnímána jako nástroj ochrany státního území, i když dějepisci by jistě připomněli, že mnohdy bývala používána k rozšiřování stávajícího území.

Čína ve své novodobé historické paměti uchovává zážitek, jak ji rozdělily a ovládly západní velmoci a navíc ji okupoval tradiční rival, Japonsko. Proto hlavním úkolem jejích ozbrojených sil bylo uchovat územní celistvost, k čemuž patřily rituální výhrůžky na adresu Tchajvanu, který vláda v Pekingu považuje za součást Číny.

Modernizace ekonomiky a několik desetiletí hospodářského růstu naordinované Teng Siao-pchingem dodaly Číně sebevědomí a hlavně prostředky k rozvoji svých ozbrojených sil.

Nynější, v pořadí již devátá „bílá kniha“ věnovaná vojenské strategii tento posun jasně odráží. V pětadvacetistránkovém dokumentu se už nemluví o obraně „pobřežních vod“, ale o ochraně „otevřeného moře“, zajištění dopravních cest a zabezpečení „zámořských zájmů“.

Čtěte také

Výstižněji by se proměna strategického uvažování nynějších vládců v Pekingu, kteří svou zemi vnímají již jako světovou velmoc, nedala postihnout. Změna vnímání vlastního postavení a samozřejmě také vyšších ambic je patrná v důrazu na rozvíjení nových schopností Čínské lidové armády.

Ta sice i nadále zůstane se svými dvěma milióny a třemi sty tisíci vojáky nejpočetnějším ozbrojeným sborem na světě, ale protože vojenský rozpočet je dosud čtyřikrát menší než rozpočet Pentagonu, mají výdaje na obranu v příštích letech strmě stoupat.

Logo

Armáda má nově prosazovat zájmy Pekingu po celém světě. Vznikající specializované bojové skupiny jsou určeny k nasazení mimo hranice Číny.

Je samozřejmě otázkou, zda oddíly, které střeží uměle vytvářené ostrovy v široce pojímaných pobřežních vodách, lze pokládat za vojáky, kteří hájí svrchovanost na čínském území, jak to tvrdí Peking, anebo za bojové skupiny prosazující vliv Číny v zahraničí.

„Bílá kniha“ vyzařuje nově nabyté sebevědomí: „Čínským snem je, aby země byla silná a k tomu patří i silná armáda“. Je zřejmé, že z rostoucí ekonomiky lze čerpat dostatek zdrojů k financování nově definované strategie.

Čtěte také

Přinejmenším jedna slabina, která limituje nyní již otevřeně velmocenské ambice, by se našla. Pro případy, kdy je nutno v některé části světa použít nebo demonstrovat vlastní sílu, se za nezbytný nástroj považují letadlové lodě. Čína má dosud k dispozici pouze jedinou.

autor: Adam Černý
Spustit audio