Adam Černý: Co domluvili Hollande s Cameronem

4. březen 2016

Vzpomínky - a v politice zvláště - dostávají smysl, když se na nich dá stavět budoucnost.

Jakoby si francouzský prezident a britský premiér chtěli ověřit tuto letitou zkušenost, když se rozhodli, že k 34. summitu věnovanému bezpečnostním otázkám se sejdou ve městě Amiens a při této příležitosti se pokloní památce více než půl miliónu vojáků obou zemí, kteří před sto lety za první světové války padli při bitvě na Sommě.

Za takových okolností nemůže překvapit, že zazněla například slova „Británie a Francie jsou dvě silné země, které společně hájí stejné hodnoty“.

Vznešeně znějící slova by ztratila obsah, pokud by spolu s nimi Francois Hollande a David Cameron nepředstavili konkrétní plány, kterými by bylo možno politické projevy naplnit zřetelným obsahem.

Čtěte také

Proto se mluvilo o společném projektu nové generace ozbrojených bezpilotních letadel, na jejichž vývoj a výrobu v příštích letech vynaloží dvě miliardy eur. Projekt vychází z velkorysé perspektivy, protože má vybavit armády obou zemí moderními vojenskými systémy, které bude možno používat i po roce 2030.

Výhled do delší budoucnosti kontrastoval s dramatickými tóny současnosti, protože od chvíle, kdy před týdnem uzavřelo sedmdvacet členských zemí Evropské unie se Spojeným královstvím dohodu o změně podmínek britského členství, se slovem dne stal brexit, který přijmou, či naopak odmítnou poddaní Jejího Veličenstva letos ve čtvrtek 23. června.

Francouzský prezident François Hollande

Vedle dalekosáhlých perspektiv se tak na pravidelný summit nutně vetřela i zcela aktuální realita. Proto i na francouzské půdě David Cameron hlásal své přesvědčení, že „členství Spojeného království v Evropské unii nám dává větší bezpečnost a větší schopnost uplatňovat náš vliv ve světě“.

Jestli Cameronova slova dolehla nejen do francouzských, ale hlavně do britských uší, jimž byla ostatně především určena, se dnes ještě nedá odhadnout.

Čtěte také

Ale už nyní se dalo postřehnout, že i na tomto francouzsko-britském summitu se uplatnila diplomatická poučka, že první zbraní při vyjednávání jsou lichotky a až tou druhou hrozby.

Ty obstaral francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron, který v době, kdy se Hollande a Cameron scházeli v Amiens, se nechal v rozhovoru pro londýnské Financial Times slyšet, že pokud se Británie rozhodne opustit Evropskou unii, Paříž vypoví smlouvu, která nyní umožňuje, aby britští imigrační úředníci kontrolovali cestovatele mířící přes kanál La Manche už ve Francii poblíž Calais u ústí eurotunelu.

Pokud by došlo na Macronova slova, Britové by museli otázku, co s tisícovkami přistěhovalců přicházejícími z kontinentu, v budoucnu řešit na vlastní půdě.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Adam Černý
Spustit audio