Adam Černý: Dočká se Německo obnovy velké koalice?

24. listopad 2017

Až včerejšího rána to vypadalo, že po krachu rozhovorů o takzvané jamajské koalici složené z unionistů, liberálů a Zelených se cesta k formování příští německé vlády změnila ve slepou uličku.

Změnu přinesla noční několikahodinová schůze špiček sociálních demokratů v berlínském Domě Willyho Brandta. Skončila závěrem, že SPD si je vědoma své odpovědnosti za to, že voliči Spolkové republiky nebudou muset znovu k volbám.

Proměna nálady nevznikala snadno a nemalým dílem ji ovlivnily i pragmatické úvahy těch sociálnědemokratických poslanců, kteří si uvědomovali, že po historicky nejhorším výsledku v zářijových volbách by SPD mohla být v případných předčasných volbách znovu bita a získaných poslaneckých mandátů by mohlo být ještě méně.

Na vedení sociálních demokratů měl nepochybně vliv i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, který až do letošního jarního nástupu do funkce měl přes 40 let průkazku člena SPD.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se sešel s předsedou sociálních demokratů Martinem Schulzem

Keňská koalice?

Steinmeier, který se nijak netajil výhradami vůči předčasným volbám, protože podle něj je odpovědností politiků sestavit vládu na základě rozhodnutí voličů, se ve čtvrtek dopoledne setkal s Martinem Schulzem, nynějším předsedou sociálních demokratů, který od prohraných voleb naopak tvrdil, že místo SPD je jedině a pouze v opozici.

Jednání v sídle prezidenta v berlínském zámečku Bellevue se tak stalo předehrou k nočním rozhovorům špiček SPD. Výsledek ještě nepředstavuje úplný zvrat, ale zřetelný kvalitativní posun. Vedení SPD už předem nevylučuje žádnou možnost, tedy ani návrat ke staronové velké koalici.

Angela Merkelová

Jako o mezivariantě se mluví o podpoře menšinové jednobarevné vlády, to je však alternativa, která rozhodně neláká Angelu Merkelovou, jednak proto, že by byla v německém politickém provozu nevyzkoušeným experimentem, jednak proto, že by nebylo možno předem odhadnout, zda by takto ustavená vláda měla stabilitu, kterou Německo potřebuje jak z domácích, vnitropolitických, tak i ze zahraničněpolitických ohledů.

Protože dokud Spolková republika nebude mít novou vládu, nelze očekávat žádný výrazný posun v evropské politice, ve které Německo patří k zemím s klíčovým postavením.

Kdo už vidí, že jednání sociálních demokratů ze čtvrtka na pátek otevřelo cestu k obnově velké koalice, neměl by přehlédnout, že vedle dosud zmiňované takzvané jamajské koalice složené z unionistů, liberálů a Zelených se z mapy světa dá do německých poměrů jako inspirace přesadit ještě vlajka jiné země. Tou by mohla být Keňa, jejíž státní barvy by odpovídaly koalici unionistů, sociálních demokratů a Zelených.

autor: Adam Černý
Spustit audio