Adam Černý: Džihádisté za ženy dostávají příplatek

21. březen 2015

Zní to hodně nevkusně, ale nic naplat – i bojující radikální islamisté, kteří násilím šíří svůj výklad koránu, nežijí ze vzduchu, a tak se neobejdou bez výplaty.

Podle odhadů Davida Thompsona pracujícího pro francouzskou rozhlasovou stanici Radio France International se měsíční mzda džihádistických bojovníků pohybuje v rozmezí 50 až 400 dolarů.

Na tomto samotném zjištění by nebylo vzhledem k místním poměrům a cenám nic příliš překvapivého, zarážející jsou však další položky, které mohou příjmy ozbrojenců v černých kápích ještě zvýšit.

Podle údajů získaných od navrátilců do Evropy lze získat 50 dolarů měsíčně na každou manželku a 35 dolarů na každé dítě. Podřízené postavení a úlohu ženy nejlépe vystihuje fakt, že 50tidolarový příplatek je i na každého otroka či osobního zajatce.

Jednotlivé kolonky osobního účetnictví bojovníků Islámského státu na území Sýrie či Iráku se dají vnímat jako jedna z bizarních stránek organizace, která pro své souvěrce chystá ráj na zemi a pro všechny ostatní smrt.

Čtěte také

Jsou však neodmyslitelně spjaty s celým systémem financování Islámského státu. Ten už loni v červnu získal více než miliardu dolarů po dobytí iráckého Mosulu vyrabováním místních bank.

Pro džihádisty je mnohem podstatnější, že se jim podařilo uchytit nikoli v zemi bez významných přírodních zdrojů, jako byl Afghánistán, ale v regionu, kde jsou významná naleziště ropy.

Málo připomínanou, ale důležitou součástí příjmů jsou i zisky za propuštění zajatých rukojmí, které byly v roce 2013 odhadovány na více než čtyřicet miliónů dolarů.

Záber z videa ISIS z brutální popravy amerického novináře Jamese Foleyho

Průměrná cena za jednoho zajatce přesahuje tři milióny dolarů, ale ve zvláštních případech, jako byl třeba loni americký novinář James Foley, Islámský stát vyšrouboval cenu přes 80 miliónů.

Nabízejících se příležitostí Islámský stát využil tak, že se stal nejbohatší teroristickou organizací v historii. To mu v očích sociálně slabých přistěhovalců v Evropě přidává na přitažlivosti, protože jim najednou nabízí ideologii vysvětlující příčiny jejich osobních těžkostí a program, jehož naplnění by měli zasvětit svůj další život, a navíc lákavou kombinaci dobrodružství a takříkajíc relativně dobře placeného zaměstnání.

Západ tak musí nejen zvažovat, jak omezit možnosti verbování nových džihádistických bojovníků, ale také jak zapůsobit na své spojence v arabském světě, protože část podpory Islámskému státu přichází od soukromých sponzorů například v Saúdské Arábii.

autor: Adam Černý
Spustit audio