Adam Černý: Francie zpřísňuje azylové zákony

23. únor 2018

Na první pohled to vypadá, že když se Francie chystá zpřísnit azylové zákony, že jen následuje jiné evropské země, které již takto reagovaly na problém imigrace.

Na vládě v Paříži jsou však zajímavé dvě věci. Zaprvé, že nové podmínky přijímání uprchlíků stanovuje strana, která se zrodila převážně na troskách levicové, tedy vůči uprchlíkům vstřícnější Socialistické strany, kterou založil nynější prezident Emmanuel Macron.

A zadruhé, že hlavním cílem nových opatření je nejen reagovat na loňských rekordních sto tisíc žadatelů o azyl, ale preventivně se vymezit vůči atakům pravicově populistické Národní fronty.

Její kandidátka Marine Le Penová se loni v prezidentských volbách dostala spolu s Macronem až do závěrečného duelu, kde však zvláště v televizních debatách pohořela, a lepenisté se ze své porážky dodnes úplně nevzpamatovali. Vítěz voleb by se proto jimi možná nemusel příliš znepokojovat, ale akční prezident je přesvědčen, že receptem na úspěch je udržovat strategickou iniciativu.

Příliš mnoho imigrantů

03632914.jpeg

Právě proto vláda složená ze zástupců stále ještě nově vyhlížející strany Republika na pochodu přišla tento týden s návrhem nových podmínek azylového řízení, aby mohla snadněji odrazit očekávaný tlak Národní fronty, která se tématu imigrace dozajista nevzdá.

Vládní návrh je postaven na třech pilířích. První z nich počítá s ulehčením, například s větší ochranou mladistvých nebo naopak s výhodami pro mladší talentované výzkumníky, ale dva další pilíře navrhovaného zákona zahrnují převážně restrikce, třeba v podobě zkrácených lhůt k vyřízení žádostí o azyl nebo delší detence těch, jejichž žádosti byly zamítnuty, s cílem všemožně omezit imigraci podmíněnou ekonomicky a ne humanitárními podmínkami.

Lepenisté se snaží dopad zpřísněného zákona zlehčovat jako nedostatečný a z druhé strany je naopak terčem kritiky humanitárních organizací a politické levice, přičemž výhrady zazněly i z řad poslanců vládního tábora. Tento rozsah reakcí napovídá, že z hlediska sledovaného politického cíle manévruje vláda správným směrem.

Jiná už je otázka, zda se ve straně Republika na pochodu, kde je mezi poslanci řada osobností vzešlých z občanské společnosti, během šesti týdnů, kdy má návrh zákona dorazit do Národního shromáždění, nerozroste počet těch, kterým by restrikce nemusely být po chuti a kteří by pak ve svém součtu mohli ohrozit soudržnost až dosud solidní vládní většiny.

Adam Černý

Proti jejich námitkám mluví výsledky výzkumů veřejného mínění, podle nichž je 60 procent dotázaných Francouzů přesvědčeno, že v zemi je nyní imigrantů příliš mnoho.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.