Adam Černý: Když FIFA funguje jako neziskovka

30. květen 2015

Jak to ten Sepp, či přesněji Joseph Blatter dělal, že korupční praktiky ve světové fotbalové federaci napadla až prokuratura ve Spojených státech?

A jak se stalo, že zrovna americká ministryně spravedlnosti si na švýcarských úřadech vyžádala zatčení tuctu pohlavárů FIFA? V každém dobrém příběhu se dějové linie rozvíjejí nějaký čas paralelně, aby se ve finále proťaly.

Začátek nutno hledat v minulosti Seppa Blattera, protože ambice živilo dětství a mládí prožité v rodině dílenského mistra a ženy v domácnosti. Chuť něco dokázat však dostává zpravidla smysl ve chvíli, kdy se naskytne příležitost.

V Blatterově případě to bylo jeho zaměstnání v neziskové organizaci Mezinárodní federace fotbalových sdružení, kde její dlouholetý předseda po léta pracoval jako předseda rozvojových programů a jako generální sekretář.

Tady jsou důležitá sousloví „nezisková organizace“ a „rozvojové programy“. Zaprvé, dotyčný spolek nefunguje jako firma vyplácející dividendy akcionářům, zadruhé nemalou část, z toho, co spolek vydělá, rozdělí členským organizacím, kterých je více než členů Spojených národů, právě v podobě rozvojových programů.

Čtěte také

Financování rozvojových programů se potom velice podobá vyplácení dividend, jen s tím rozdílem, že dividendy jsou dány výší účastnických podílů, zatímco rozvojové programy lze financovat podle zcela jiné logiky.

Kdo jiný než ten, kdo je měl léta na starosti, by měl pochopit, že rozdělováním peněz lze získat potřebnou přízeň, když členové FIFA svými hlasy rozhodují, kdo jejich neziskovou organizaci bude řídit.

Za období 2011 až 2014 představovaly příjmy FIFA 5,7 miliardy dolarů a fotbaloví funkcionáři vědí, že o růst zisků se přičinil Sepp Blatter

Od získávání hlasů při volbě už není daleko k ovlivňování rozhodnutí, ve které zemi se bude konat fotbalový šampionát.

Statutem nezisková FIFA má z organizace světových šampionátů a z prodeje televizních a marketingových práv obří zisky.

Za období 2011 až 2014 představovaly příjmy FIFA 5,7 miliardy dolarů a fotbaloví funkcionáři vědí, že o růst zisků se přičinil Sepp Blatter.

Čtěte také

A co má společného justice Spojených států se středečním zatýkáním ve švýcarském Curychu? Ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že je za tím pleticha Američanů usilujících znemožnit konání světového fotbalového šampionátu v Rusku v roce 2018.

Z druhé strany Atlantiku stejná situace vyhlíží jinak. Americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, která tuto středu ohlašovala, že přidělování šampionátů provázely úplatky už po léta, ještě jako prokurátorka ve státě New York vyšetřovala korupci spojenou s odnožemi FIFA, které měly sídlo na území Spojených států.

Prezident Putin, který je zvyklý, že justice jde vládnoucí moci na ruku, stěží pochopí, že zbytek jde na účet smlouvy mezi Spojenými státy a Helvétskou konfederací o zatýkání a vydávání podezřelých z trestných činů.

autor: Adam Černý
Spustit audio