Adam Černý: Podaří se odsoudit zločince z Asadova režimu?

6. únor 2017

Jestli se příměří v Sýrii promění v mír, je otázka, na niž by dnes uměl odpovědět málokdo. Ještě méně lidí by si vsadilo, že se podaří stíhat nebo dokonce odsoudit zločince z asadovské policie a armády, kteří v minulých šesti letech masově mučili a zabíjeli kohokoli, kdo byl označen za odpůrce režimu. Nyní se ukazuje, že jisté cesty by se přese všechno najít mohly.

Na první z nich se vydala příbuzná jednoho z umučených, která má nyní španělské občanství a díky tomu mohla minulou středu v Madridu u prokurátora Javiera Zaragosy podat žalobu na devět členů syrských represivních a zpravodajských složek. Španělský trestní řád totiž umožňuje pozůstalým či příbuzným obětí trestních činů zažalovat i cizí státní příslušníky. Takto byl například u španělských soudů veden svého času proces i proti bývalému chilskému prezidentovi Augustu Pinochetovi.

Podat žalobu je však jedna věc, druhá je schopnost dodat usvědčující důkazy. Mnoho z nich se podařilo zajistit díky zběhovi, který v dokumentaci figuruje pod přezdívkou César a který jako zaměstnanec syrské policie v letech 2011 až 2013 shromáždil přes padesát tisíc fotografií více než šesti tisíc obětí mučení a vražd v syrských věznicích a márnicích.

Díky pečlivému ověřování a porovnání papírových tabulek i nápisů přímo na tělech obětí se jich podařilo už sedm set identifikovat a z údajů na fotografiích i stanovit časové zařazení. Před časem se dokonce podařilo ze Sýrie dostat i originální CD, na kterém byly snímky uloženy, a následně potvrdit, že s nimi nebylo nijak manipulováno, a proto mohou sloužit jako důkazní materiál.

Logo

Pravděpodobnost, že se obvinění dostaví k soudu, aby čelili žalobě, je pramalá už jen proto, že asadovský režim od počátku popírá, že by k mučením a vraždám v jeho věznicích vůbec kdy docházelo. Přesto vzhledem ke vznesenému obvinění budou muset být opatrní, protože vydaný mezinárodní zatykač se na ně vztahuje v celkem 190 členských zemích Interpolu.

Největší překážkou pro to, aby byl pro zločiny spáchané v Sýrii ustaven mezinárodní trestní tribunál, podobně jako v případech některých afrických zemí, byl odpor dvou stálých členů Rady bezpečnosti – Čína a Rusko byly připraveny vetovat jakýkoli návrh mířící tímto směrem. I tady se však podařilo pootevřít zadní vrátka, když loni v prosinci většina Valného shromáždění OSN schválila rezoluci, která umožnila letos v únoru ustavit „mezinárodní, nestranný a nezávislý mechanismus“, který má pomoci vyšetřovat nejvážnější zločiny spáchané na území Sýrie.

V minulých letech se již podařilo shromáždit přes půl milionu nejrůznějších dokumentů dokládajících tyto zločiny páchané, nutno podotknout, nejen represivními složkami režimu.

Autor je stálý spolupracovník Hospodářských novin.

autor: Adam Černý
Spustit audio