Adam Černý: Rakouský volební finiš. Podrazy i nové triky

13. říjen 2017

Překvapením letošní rakouské předvolební kampaně není pouze zmrtvýchvstání lidovců, které jednatřicetiletý nový lídr Sebastian Kurz vytáhl z jarního třetího na nynější první místo v průzkumech veřejného mínění.

Na soupeření tří nejsilnějších stran, lidovců, socialistů a Svobodných se podepsaly dva významné faktory, podpásové rány a výjimečné využití sociálních sítí. To první platí o páru tradičních stran, které po desetiletí ovládaly rakouskou politickou scénu, to druhé o pravicově populistických dědicích Jörga Haidera.

I když se předvolební souboje nevedou nikdy zcela korektně, od konce léta začaly vycházet najevo věci, na které u našich jižních sousedů dosud nebyli zvyklí.

Nejdříve to bylo zjištění, že dvě facebookové stránky vedené na jméno Sebastiana Kurze, kde se vyskytovaly antiimigrantské i zcela antisemitské výroky, byly zřízeny někým, kdo chtěl výrazného a čím dál populárnějšího lídra lidovců poškodit.

Typický manželský pár na youtube

Sebastian Kurz, lídr rakouských lidovců

Stopy nakonec překvapivě ukázaly na mediálního poradce socialistů, izraelského podnikatele Tala Silbersteina, který navíc ve své vlasti čelil trestnímu stíhání. Generální tajemník socialistů Georg Niedermühlbicher se musel poroučet, ale k zametení rozbitých střepů tak, aby zmizely voličům z očí, to nestačilo.

Obvinění ze špinavých triků však dopadlo i na lidovce, kteří marně vyvraceli podezření, že se jejich mluvčí scházel se členem volebního štábu socialistů a nabízel mu statisícový eurový honorář za reklamní a mediální služby jen proto, aby se dostal k citlivým informacím od politické konkurence.

Zatímco dvě tradiční strany na sebe zkoušely chvaty, které odporují pravidlům korektního boje, Svobodní se rozhodli, že své dva tradiční soupeře obejdou obchvatem. Haiderův dědic Heinz-Christian Strache po řadu měsíců nechal budovat strukturu, která by mu umožnila komunikovat se stoupenci i potenciálními voliči přímo a ne prostřednictvím tradičních ať už tištěných či elektronických médií.

Rakouská předvolební kampaň

Svobodní si proto mimo jiné zřídili vlastní kanál na internetové síti Youtube, kde jsou k dispozici nejrůznější vyjádření kandidátů strany i přímé přenosy z jejich předvolebních mítinků. Velice sledovaná byla třeba série scének líčících typický manželský rakouský pár Huberových, jak například doma zažívají vpád nočních zlodějů připomínajících imigranty.

Nové metody kontaktu s voliči a efektivní využití sociálních sítí pomohlo Svobodným, aby se udrželi ve volebním finiši na druhém místě a mohli takřka najisto počítat, že se příští rakouská vláda bez nich neobejde. Socialisté a lidovci jim k tomu svými vzájemnými útoky jen pomohli.

autor: Adam Černý
Spustit audio