Adam Černý: Řecká partie míří do finále

20. březen 2015

Problémy předluženého Řecka se snaží Evropská unie či eurozóna řešit už řadu let za sebou. Chronické téma se prodralo i tento týden na čtvrteční summit.

Na vrcholných schůzkách leckdy bývá nejzajímavější to, co oficiálně na jejich programu není. Podobný dojem musel mít každý, kdo vyslechl, jak spolková kancléřka před čtvrtečním unijním summitem prohlašuje, že ve věci řeckého dluhu ani nějaký průlom čekat nelze.

Přesto ještě než summit začal, se už nahlas hněval belgický premiér Charles Michel, že se má večer separátně sejít řecký premiér Alexis Tsipras s kancléřkou, francouzským prezidentem, předsedou Evropské komise a šéfem Evropské centrální banky.

Belgičan měl samozřejmě pravdu, že by i on měl být přizván, když jeho země přispěla na záchranu řeckých financí sedmi miliardami eur, jenže pravdu mají i ti, kteří tvrdí, že pokud by se sešli zástupci všech devatenácti zemí eurozóny, naděje na jakýkoli pokrok by byla pramalá s ohledem na více než dvacítku účastníků, mezi nimiž by si Tsipras musel chtě nechtě připadat izolovaný.

Čtěte také

Důvody pospíšit si s řešením řeckého problému jsou jako hrom. Především je tu časová tíseň, protože pokladna vlády v Aténách každým dnem vysychá a Řekové den za dnem stahují peníze ze svých účtů v bankách, takže celková suma za první dva měsíce letošního roku se vyšplhala přes čtyřicet miliard eur.

Nervozitu posiluje fakt, že málokdo mimo Řecko je schopen odhadnout, kolik ještě v jeho pokladně zbývá, protože nová, v lednu zvolená vláda v souladu se svými sliby zatím nedovolila, aby někdo zvenčí její účty zkontroloval.

Summit lídrů Evropské unie v Bruselu

To lze jistě chápat jako výraz suverenity, zároveň však vzrůstá pocit vzájemné nedůvěry, bez níž si lze jakoukoli dohodu jen těžko představit.

Co se upeklo v noci ze čtvrtka na pátek, vypadá velice chudě, protože Řecko slibovalo, že dodá sezanm chystaných reform už před měsícem.

Čtěte také

Mnohem více naznačí příští týden schůzka v Berlíně, kam premiéra Tsiprase pozvala německá kancléřka. Pokud by se ani tam neobjevily známky průlomu, pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny by se začala blížit jistotě.

Je příznačné, že možnost takzvaného kyperského scénáře, to jest, že by Atény musely vyhlásit striktní kontrolu pohybu kapitálu, už je považována za přijatelnou.

Moderní obdoba antického dramatu na summitu vytlačovala akutní problémy, jako je prodloužení sankcí vůči Rusku za jeho anexi Krymu a podporu separatistů na východě Ukrajiny nebo strategicky významnou dohodu o vzniku energetické unie, která má pomoci snížit závislost zemí Evropské unie na dodávkách z Ruska.

autor: Adam Černý
Spustit audio