Adam Černý: Španělský premiér kličkuje před obviněním z korupce

9. srpen 2013

Červotoč korupce prolézá nejen českou, ale i španělskou politikou. Zemí pod Pyrenejemi už od počátku roku otřásá skandál spojený s bývalým pokladníkem vládnoucí Lidové strany Luísem Bárcenasem, který se od letošního června ocitl ve vyšetřovací vazbě.

Důvodem je obvinění z braní a následné distribuce úplatků, kterými si stavební firmy zajišťovaly veřejné zakázky nebo stavební povolení v případech, na kterých jim záleželo. Jedním z hlavních důkazů byl nález pokladníkových sešitů, do kterých si zaznamenával jednotlivé transakce.

Premiér Mariano Rajoy se po týdny spolehl na osvědčenou kombinaci mlčení a popírání a samozřejmě také na absolutní většinu lidovců v druhé komoře parlamentu. Aféra Bárcenas nabrala na obrátkách poté, co deník El Mundo před měsícem otiskl fasimile účetních dokumentů dokazujících převody tisíců eur na konta se jménem premiéra i dalších čelných lidovců. A když byly zveřejněny i textové zprávy, které premiér posílal bývalému pokladníkovi z mobilu za mříže a ve kterých ho vyzýval, aby "byl silný", nezbylo Marianu Rajoyovi než se pokusit o veřejnou obhajobu.

Pokud premiér doufal, že svým vystoupením před poslanci napraví dosud vzniklé škody, byly tyto naděje veskrze marné. Rajoyův projev byl zcela nepřesvědčivý co do formy, i co do obsahu. Tak zásadní řeč přednášená v klíčovém okamžiku od začátku do konce slovo za slovem z papíru těžko mohla udělat dojem, protože tím byla zbavena jakéhokoli prvku spontaneity a tedy i věrohodnosti. Ještě horší bylo, že Mariano Rajoy se co se týče
obvinění navzdory zveřejněným dokumentům rozhodl neustoupit ani o píď s tím, že o žádném ilegálním financování neví. Jediné, co připustil, bylo, že co se Bárcenase týče "důvěřoval osobě, která si to nezasloužila", a jedině za tuto podle jeho vlastních slov naivitu se omluvil.

Následující výsledky průzkumu veřejného mínění vyzněly zcela jednoznačně. Přes 70 procent Španělů je přesvědčeno, že na téma úplatků "neřekl celou pravdu". Pro Mariana Rajoye by mělo být alarmující, že jen o něco méně přes 60 procent si myslí, že by premiér měl podat demisi.

autor: Adam Černý
Spustit audio