Adam Černý: Tsiprasova vláda bude mít napilno

9. říjen 2015

Jednu položku si mohl staronový řecký premiér Alexis Tsipras v noci ze středy na čtvrtek odškrtnout, protože jeho vláda dostala v parlamentu bez potíží důvěru.

Mohl by proto s uspokojením konstatovat, že sázka na předčasné volby mu navzdory nepříznivým okolnostem vyšla.

Vždyť kdo by očekával, že lze jedny volby ve stejném roce v lednu vyhrát se slibem konce éry škrtů ordinovaných věřiteli, v létě vyhlásit referendum, které úsporný program velkou většinou odmítne, potom odmítané škrty přijmout a nakonec v září předčasné volby znovu vyhrát?

Jedna věc jsou však volební úspěchy a druhá, co si s nimi počít, zvláště, když nejste v situaci, kdy by si bylo možno příliš vybírat.

Čtěte také

Protože podmínky zahraniční finanční pomoci, bez níž by předlužený řecký stát natotata zbankrotoval, jsou přesně popsané a navíc spojené s konkrétními daty plnění, jejichž nedodržení by znamenalo, že další podpůrné subvence už nepřijdou.

Na druhou vládu Alexise Tsiprase tak od prvních dnů čeká obří várka reformních programů, pro kterou musí získat souhlas parlamentu během několika týdnů. Do poloviny října, fakticky tedy do poloviny příštího týdny by měli poslanci schválit padesátku zákonů a do poloviny listopadu by měly následovat další.

Nemalá část poslanců Tsiprasova krajně levicového hnutí Syriza je ráda, že jsou zpátky v parlamentu a u moci

Na začátku prosince by pak měli zahraniční věřitelé vyhodnotit výsledek a pokud budou uspokojeni, pošlou do řecké státní pokladny další peníze.Takový je předpokládaný plán, jehož uskutečnění však není zcela jisté.

Nemalá část poslanců Tsiprasova krajně levicového hnutí Syriza je sice ráda, že jsou zpátky v parlamentu a u moci, nejsou však nijak nadšeni vyhlídkou, že by svými hlasy měli schválit například vyšší daně zemědělcům, další krácení důchodů nebo škrty v příspěvcích na topení pro lidi s nízkými příjmy.

Čtěte také

Nikdo se proto neodvažuje odhadnout, zda Tsipras dostojí závazkům vůči zahraničním věřitelům, anebo zda se nepokusí požadované reformy zase ředit nebo odkládat.

Pro první možnost mluví jedna zkušenost. Nepopulární kroky v evropských zemích dokáže spíše prosadit levicová vláda – jako to před jedenácti lety udělali sociální demokraté v Německu za kancléře Gerharda Schrödera.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3488820

autor: Adam Černý
Spustit audio