Adam Černý: V řecké krizi má nejtěžší úlohu kancléřka Merkelová

3. červenec 2015

V řeckých médiích byla spolková kancléřka pravidelně potrétována s hitlerovským knírkem nebo v nacistické uniformě, zatímco doma v Německu vůči Angele Merkelové zaznívaly naopak výhrady, že je vůči Aténám málo rozhodná.

Svým projevem na středeční schůzi Bundestagu tyto výtky notně obrousila. Namísto dříve obvyklého zdůrazňování potřeby kompromisu zaznělo, že dobrým Evropanem nemusí být někdo, komu jde o dohodu za každou cenu, dobrým Evropanem je ten, kdo ctí mezinárodní i domácí právo a usiluje, aby nebyla poškozena stabilita eurozóny.

To byl tón od kancléřky dříve neslýchaný. Dát v kritickém okamžiku najevo odhodlání je určitě důležité, ještě důležitější však bude, jak se Angele Merkelové podaří přenést toto odhodlání do praktické politiky, konkrétně, zda a jaký plán má přichystaný na chvíli, až z Řecka dorazí výsledky nedělního referenda, které bez ohledu na znění otázky, bude hlasováním o setrvání země v eurozóně.

Je nepochybně pravda, že první bezprostřední tah musí podniknout vláda v Aténách, ať už v jejím čele setrvá Alexis Tsipras, nebo ho nahradí někdo jiný.

Čtěte také

Formálně partnerem pro jednání zůstane předseda eurozóny, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, ale klíčová role připadne kancléřce Merkelové jako představitelce země, která ručí za největší podíl řeckých dluhů a která bude muset případně přesvědčit Bundestag, aby souhlasil s další finanční pomocí Aténám.

Nyní se pozornost soustřeďuje na nedělní referendum, které ukáže převažující mínění řecké veřejnosti a nepřímo rozhodne, zda se Tsiprasova vláda udrží u moci, anebo zda se vytvoří nějaká jiná koalice, jejíž součástí může být i dosud vládnoucí Syriza, anebo o příští vládě rozhodnou další volby.

Angela Merkelová

Nakonec tu však bude někdo, s kým bude muset eurozóna jednat. A bude třeba jednat rychle, protože jedna splátka dluhu byla tento týden promeškána a další má být splacena v řádu týdnů. Bez vnější pomoci řecká vláda nezajistí fungování státu.

Premiér Tsipras to svým jednáním kancléřce Merkelová svým způsobem usnadnil, když před týdnem přestal jednat a když poté ohlásil referendum, protože tak na sebe vzal odpovědnost.

Čtěte také

Jednání o osudu Řecka však neskončilo a v dalším kole, které bohužel jistě nebude posledním, se spoluodpovědnost vrátí i na klíčovou zemi Evropské unie a na spolkovou kancléřku, která stojí v jejím čele.

Způsob, jakým se svého úkolu zhostí, do značné míry rozhodne o tom, jak se Angela Merkelová, které se podařilo třikrát zasebou vyhrát německé volby, zapíše do učebnic historie.

autor: Adam Černý
Spustit audio