Adam Černý: Váhavá kancléřka pod tlakem času

26. listopad 2015

Málokdo sleduje tak pečlivě nálady veřejnosti a jejich proměny jako spolková kancléřka.

Přestože to může zavánět populismem, právě tato vlastnost pomohla Angele Merkelové, aby byla opakovaně označena za nejmocnější ženu planety.

Další vlastností, která přispěla tomu, že vydržela deset let u moci, byl talent otupovat tlak svých konkurentů a hlavně odkládat klíčová rozhodnutí tak dlouho, až se stala – řečeno slovy samotné Angely Merkelové – „alternativlos“ neboli že jiné možnosti nebyly představitelné.

Koneckonců, právě toto umění manévrovat dostalo v němčině samostatný výraz „merkeln“, merkelování. Kdo se takto zapíše do jazyka vlastní země, měl by si svá jubilea užívat.

Čtěte také

Ale Angele Merkelové se přihodil pravý opak, když vedle tirád oslavujících deset let od nástupu do kancléřské funkce musela o víkendu na otevřené scéně od šéfa bavorských křesťanských sociálů Horsta Seehofera strpět čtvrthodinovou studenou sprchu kritiky kvůli své politice vůči žadatelům o azyl.

Prvoplánové čtení této nanejvýš neobvyklé scény nabízí dva soupeře hájící zcela odlišné názory. Bavorský premiér má ke své kritice sto a jeden dobrý důvod, nad nimiž vyniká fakt, že přes hranice svobodného státu pod Alpami přichází do Německa nejvíce žadatelů o azyl, takže Horst Seehofer by rád slyšel, kde leží konečná mez, což je právě to, čemu se kancléřka řadu týdnů vyhýbá.

Angela Merkelová

Vedle tohoto střetu je tu však ještě jedna významná okolnost. Ačkoli Horst Seehofer a Angela Merkelová hájí odlišná stanoviska, jejich osudy jsou vzájemně spjaty, protože pokud padne kancléřka, bavorská CSU si vůbec nemůže být jista, že by se po příštích volbách vrátila do Berlína jako součást vládní koalice.

Vědomí spojených osudů by mohlo Angelu Merkelovou povzbuzovat, že pokud zkoriguje dosavadní kurs, aniž by to musela veřejně přiznat, obhájí ve Spolkové republice novodobou verzi politického matriarchátu. Největší slabinou kancléřky v současné situaci však je, že se nemůže spolehnout na své osvědčené instinkty a metody.

To, co jí nejvíce schází, je čas, prostor pro vyjednávání a hledání řešení. Protože doma každým dnem přibývá těch, kteří pochybují, zda je Spolková republika schopna neutuchající příliv žadatelů o azyl zvládnout.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Adam Černý
Spustit audio