Adam Černý: Válečné turné prezidenta Hollanda

27. listopad 2015

Jedna z dobrých rad v kritických situacích zní, že k jejich řešení je stejně důležité odhodlání, vůle jako rozum, který dokáže záměr, i kdyby měl podobu jen čisté emoce, přeměnit v konkrétní plán a činy.

A kdy jindy uplatnit toto pravidlo než po pařížských atentátech z letošního 13. listopadu? Odhodlání dal najevo francouzský prezident od okamžiku, kdy se dozvěděl o prvních sebevražedných útocích na Stade de France a kdy jednoznačně prohlásil, že Francie je ve válce.

Svůj plán začal skládat tento týden, na který si Francois Hollande domluvil schůzky se všemi klíčovými hráči současné světové politiky. K těm rozhovorům měl dva zásadní důvody. Zaprvé bylo zřejmé, že Francie se nemůže s hrozbou teroristické organizace Islámský stát vyrovnat sama.

O to více stoupl význam druhého důvodu, proč se válečný prezident Francois Hollande vydal na své týdenní turné. Předchozí zkušenosti z Blízkého východu dokazovaly, že jednostranný postup přináší více ztrát než úspěchů.

Čtěte také

Proto je tak důležité pokusit se ustavit proti takzvanému Islámskému státu co nejširší koalici, podobně jako americký prezident George Bush starší po přepadení Kuvajtu skládal spojenectví proti tehdejšímu iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi.

Jenže dokázat dnes to, co se povedlo před více než dvaceti lety, nebude vůbec snadné, přestože se řada klíčových hráčů zapřísahá, že jejich cílem je likvidace teroristů z Islámského státu. Stačí zmínit, že například americký prezident Barack Obama stále nechce vyslat své vojáky do pozemních operací v Sýrii z pochopitelných obav, že Spojené státy budou za světového četníka.

Ruský hostitel Vladimir Putin Francoise Hollanda ujistil svou podporou

Spolková kancléřka Angela Merkelová zase pomůže, ale tak, že vyšle více německých vojáků do afrického Mali, aby Francie mohla nasadit více těch svých v oblasti Sýrie. Ruský hostitel Vladimir Putin sice Francoise Hollanda ujistil svou podporou, ale v jeho očích je v Sýrii terorista pořád takřka kdokoli, kdo se staví proti režimu prezidenta Asada, strategického spojence spojence Moskvy na Blízkém východě.

A naopak tureckému prezidentovi připadá nejdůležitější srazit nynější režim v Damašku a potírat Kurdy doma i za hranicemi a možná teprve potom se starat o teroristy z Islámského státu.

Čtěte také

Vzhledem k těmto různorodým zájmům bude mít společný postup proti radikálnímu islamismu, který se snaží dávat dohromady francouzský prezident, jen omezený dosah a paradoxně by se mohl začít rozpadat ve chvíli, pokud by začal být úspěšný.

Jedině, že by se podařilo dohodnout se na odchodu prezidenta Asada, který je jednou z příčin tedy i součástí problému zvaného Islámský stát.

autor: Adam Černý
Spustit audio