Adam Černý: Ve Francii oblíbený ministr zakládá vlastní hnutí

8. duben 2016

Nebývá tak úplně obvyklé, pokud se člen vlády, kde dominuje jedna strana, rozhodne založit své vlastní politické hnutí. Ale v zemi, jejíž prezident je již řadu měsíců pramálo oblíbený a jehož pětiletý mandát vyprší příští rok na jaře, už to nemusí být takové překvapení.

Onou zemí je Francie a oním ministrem je ministr hospodářství Emmanuel Macron. Teprve osmatřicetiletý politik se liší nejen svým věkem, protože podobné funkce se spíše svěřují lidem, kteří překročili alespoň čtyřicítku.

Vzhledem k levicovému charakteru vlády, v níž valná většina jsou členové Socialistické strany, bylo překvapením, když byl předloni ministrem hospodářství jmenován Macron, který neměl žádnou stranickou knížku a navíc měl za sebou minulost investičního bankéře.

To, co vypadalo v očích mnoha tradičně orientovaných socialistů jako stěží odpustitelná chyba, jiní časem začali vnímat jako přednost. Emmanuel Macron začal stoupat v žebříčcích popularity a v nejnovějším průzkumu mu dvě třetiny voličů daly přednost před premiérem Manuelem Vallsem.

Čtěte také

To je více než příznivý výsledek vzhledem k tomu, že ministr hospodářství se netají svou chutí uvolnit stále příliš sešněrovaný pracovní trh ve Francii, kde ti, kdo mají práci, sice mají mnohé jistoty, ale ti, kteří práci nemají, zaměstnání získávají velice těžko.

Příznivé výsledky průzkumů veřejného mínění jistě sehrály důležitou roli, když Emmanuel Macron zvažoval, jak ji využít.

Na levici není jasno, zda se nynější prezident Francois Hollande může pokusit získat druhý mandát

Druhým důležitým faktorem, proč tento týden ohlásil založení vlastního hnutí "Na pochodu" anebo také "V pohybu", je rozklíženost politické scény jeden rok před prezidentskými volbami, kdy se nerýsuje jasný kandidát na pravici a na levici není jasno, zda se nynější prezident Francois Hollande může pokusit získat druhý mandát.

Samotný Macron sice ujistil, že "prezidentská volba dnes není moje priorita" a že jeho hnutí není ani nalevo, ani napravo a že chce hlavně získat většinu Francouzů pro nové myšlenky. Má být otevřeno členům všech "republikánských stran", čímž se míní, že nepřijatelná je pouze pravicově populistická Národní fronta.

Straničtí harcovníci ihned postřehli, že jim v Emmanuelu Macronovi roste výrazná konkurence. První tajemník socialistů Jean-Christophe Cambadelis se nechal slyšet, že pokud se tak má rozšířit většina na levici, je to vítaný příspěvek, ale pokud míří více napravo, tak je omyl. O tom, kdo se mýlí, rozhodnou příští jaro voliči.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Adam Černý
Spustit audio