Adam Černý: Z jednání o brexitu se pozvolna stává latinskoamerická telenovela

6. únor 2018

Když se britská premiérka vypravila do Číny, jistě měla v hlavě představu předvést, jak Spojené království může rozvíjet své podnikatelské příležitosti i po chystaném odchodu země z Evropské unie. Přísliby několikamiliardových obchodů této představě odpovídaly, ale tyto zprávy byly k premiérčině mrzutosti přehlušeny nepříjemnostmi spojenými s jednáním o brexitu samotném.

Tón udal hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier, když po schůzce ministrů zahraničí zdůraznil společný názor, že dokud Spojené království Unii zcela neopustí, budou se na něj vztahovat všechny povinnosti a samozřejmě i výhody, jako je účast na společném trhu či volný pohyb lidí, ale že během přechodného období po 29. březnu příštího roku přijde o právo rozhodovat o nově přijímaných normách.

Barnier navíc připomněl, že po celou tuto dobu nebude moci Británie jako součást Unie uzavřít nové obchodní dohody s jinými zeměmi. S jistou ironií v hlase dodal, že to bude velký úkol, protože po odchodu z Unie přijde Londýn o celkem 750 obchodních dohod, které má dnešní osmadvacítka uzavřeny po celém světě.

Uniklá analýza

Ještě než se zastánci tvrdého a měkkého brexitu stačili pořádně pohádat, co ministr financí Philip Hammond mínil svou poznámkou, že po odchodu z Evropské unie budou změny „velice skromné“, do tisku unikly detaily z vládou objednané analýzy možných dopadů. Její zveřejnění poslanci Dolní sněmovny požadovali na vládě už loni, ale kabinet se vzpíral s tím, že by takový krok mohl poškodit vyjednávací pozici vůči Bruselu.

Britská premiérka Theresa Mayová se tento týden pokusila resuscitovat svůj kabinet

Stalo se to, co v mnoha předešlých případech. Odpírání problém jen odložilo a z nyní uniklých částí analýzy je zřejmé, proč ji vláda Theresy Mayové držela pod zámkem. Všechny zvažované varianty dalšího vývoje se shodují v závěru, že brexit zbrzdí hospodářský růst a že rozdíly jsou pouze v míře dopadů v závislosti na tom, zda si Spojené království uchová některé z dosavadních výhod přístupu na společný trh, anebo ne.

Když už byla kočka z pytle venku, vláda slíbila, že analýzu zveřejnění, ale i nyní trvá na tom, že nejcitlivější detaily mají zůstat uchovány jen pro zasvěcené oči. Tyto detaily se nejspíše týkají dopadů brexitu na finanční služby, protože objem obchodů londýnské City na kontinentu představuje v britské bilanci vývozu a dovozu zcela zásadní položku.

Pozice premiérky Mayové za daných okolností dále prokřehla a v Downing Street ji před pučem zastánců tvrdého brexitu hájí jen dvě věci. Na obzoru za ni není náhrada, a jestli se něčeho toryové bojí, tak to jsou předčasné volby.

autor: Adam Černý
Spustit audio