Adam Černý: Znejistěný premiér Orbán zase sází na nacionalistickou kartu

16. březen 2018

Tři neděle před parlamentními volbami v Maďarsku jsou patrné dva trendy. Jednak je vidět, že opoziční strany se snaží udržet dojem, který se zrodil z překvapivé porážky vládního kandidáta v místních volbách ve městě Hódmezővásárhely, o niž se zasloužil poprvé jednotný postup opozice proti straně Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Ten byl sice zaskočen, mimo jiné i proto, že mnoho voličů motivovala hlavně zkušenost, že ve městě pravidelně získávala veřejné zakázky firma premiérova zetě.

Nebyl by to však Viktor Orbán, který si pro své manýry vysloužil přídomek francouzského krále Ludvíka XV. „stát jsem já“, kdyby se nerozhodl pro protiútok.

Na krátkou chvíli sice ustoupily xenofobní řeči o americkém miliardáři maďarsko-židovského původu Georgeovi Sorosovi, ale na nedávné budapešťské manifestaci k výročí revoluce z roku 1948 už nasazená nacionalistická nota plně odpovídala tomu, co prohlásil Viktor Orbán, když jeho strana před šestnácti lety prohrála volby: „Vlast nemůže být v opozici.“

Dubnové volby v Maďarsku byly vzhledem k pevnému postavení premiéra Viktora Orbána jeho strany FIDESZ dlouho považovány za předem rozhodnuté

Nevídaný společný postup?

Nyní, když má moc s oporou ústavní většiny a s kontrolou většiny médií pevně v rukou, burcuje voliče, že „Maďarsko je třeba bránit“. Mobilizační projev namířený nejen vůči migrantům, ale vůbec proti lidem nemluvícím maďarsky, poslouchaly statisíce lidí svezených autobusy, nejspíše za státní peníze, ze všech koutů země.

Orbánovo volání představující variaci na slogan amerického prezidenta America First podpořené masovou účastí bylo i cílenou demonstrací síly, která měla ukázat, že vládní stranou únorové volební překvapení na jihu země neotřáslo. Efekt byl o to působivější, že na výzvu opozice se ve stejný den do Budapešti sešel řádově menší počet lidí.

Adam Černý

Odpůrci Viktora Orbána se však spoléhají, že klíčem k jejich úspěchu v dubnových volbách může být dosud nevídaný společný postup v kombinaci s maďarským volebním systémem, kde se získávají poslanecké mandáty jednak v soutěži celostátních kandidátních listin a jednak v souboji o přímé mandáty.

Pokud by opoziční strany v přímých duelech postavily proti každému kandidátovi Fidesz vždy jediného soupeře, není vyloučeno, že by Viktor Orbán přišel přinejmenším o ústavní většinu nebo by dokonce ztratil i většinu úplně.

Tyto optimistické vyhlídky kazí dvě okolnosti. Zaprvé ke společnému postupu opozice je zapotřebí dohoda i s extrémně pravicovým Jobbikem a zadruhé je to vyhlídka, že i kdyby byl dosud neporazitelný premiér poražen, není jisté, že by se ustavila funkční vládní alternativa.

autor: Adam Černý
Spustit audio