Alexander Tolčinský: Bude do nedělního referenda s Řeckem někdo z eurozóny jednat?

1. červenec 2015

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble už řekl, že poslední Tsiprasova nabídka nic nového nepřináší.

A dokud nebude znám výsledek nedělního řeckého referenda, ve kterém hlasující přijmou, nebo odmítnou podmínky věřitelů, na kterých závisí další pomoc, nebudou země eurozóny s Aténami jednat. Stejně jako mají právo vyjádřit se Řekové, mají právo na pozastavení jednání i zbylé země eurozóny, konstatovala německá kancléřka Merkelová.

Dveře k dialogu podle ní zůstávají otevřené, i když Řekové nesplacením části dluhu do 30. června svým závazkům nedostáli. Právě toto datum, tedy 30. červen je podle německého tisku dosud nejčernějším dnem, kdy je u moci.

Sueddeutsche Zeitung neměla Angela Merkelová dostatek odvahy a empatie a nedocenila symbolická gesta druhé strany. Situace je tragičtější tím, že Merkelová si představovala, že bude bojovat s řeckou krizí kombinací konsolidace státního dluhu se strukturálními reformami, a umožní ohroženému Řecku samostatnou finanční existenci.

Čtěte také

Finanční konsolidace byla příliš rychlá a nutila k úsporám především průměrného Řeka. Státní sektor je nedále příliš rozsáhlý a byrokracie ničí podnikavost a také chybí instrumenty k účinnému výběru daní. Za takové situace by podle denníku Suddeutsche Zeitung nepomohl Řecku ani nový Marschallův plán.

Přitom podle analytika americké soukromé konzultační zpravodajské agentury Stratfor George Freemana může být řecká krize pro Německo osudnou. Berlín nesmí dopustit, aby Evropou otřásla vzpoura zadlužených států, které se budou bouřit proti výši škrtů.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že poslední Tsiprasova nabídka nic nového nepřináší

Tím, že Řecko nesplatilo Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku ve výši půldruhé miliardy euro, stalo se tak první hospodářsky rozvinutou zemí, která se octla ve stejném šuplíku jako platebně neschopné Zimbabwe, Somálsko, Súdán, nebo Kuba.

Skončil tím i program pomoci Řecku. Další peníze od MMF a zemí eurozóny v Aténách nedostanou, i když požádaly o prodloužení termínu splátky do listopadu, k čemuž se ovšem Mezinárodní měnový fond zatím nevyjádřil. Vyjádřila se ale řecká vláda, když na neděli vyhlásila referendum, zda přistoupit nebo odmítnout tvrdé podmínky věřitelů.

Čtěte také

Na řeckou stranu se sesypala vlna kritiky od chudších států. Bulharský prezident Plevneljev upozornil, že Bulhaři jsou nejchudší zemí unie, ale nedovolili by si ze svých problémů obviňovat Brusel, nebo Berlín.

Logo

SYRIZA tak přichází o podporu chudšího unijního tábora, o kterém předpokládala, že se v jejím střetu s bohatými severními zeměmi EU postaví na její stranu.

Oporu v Evropě našla jen u většinou malých levicových uskupení, které se SYRIZOU sdílejí představu o tyranii chamtivých trhů, a u krajně pravicových bloků, jako je například francouzská nacionalistická Národní fronta Marine Le Penové. Krajní pravice potíže Řecka vydává za důkaz toho, že zřízení nastolené Evropskou unií se rozpadá.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio