Alexander Tolčinský: Desítky mrtvých po explozích v průmyslové oblasti Číny

13. srpen 2015

Jako po jaderném útoku si připadali obyvatelé čínského přístavního města Tchien-ťin. Dvě mohutná skladiště nebezpečných materiálů krátce po sobě explodovala.

Nad městem se objevily mohutné ohnivé koule. Zabito bylo přes 40 osob a několik stovek utrpělo zranění. Počty nemusejí být konečné, lékařům se nepodařilo ještě ošetřit všechny zraněné.

O život přišlo i 12 hasičů. Jejich kolegové přerušili záchranné práce v obavě před dalšími výbuchy. Tlaková vlna po nich rozbila okna domů v okruhu několika kilometrů a zničila několik budov.

Lidé byli zpočátku přesvědčeni, že jde o mohutné zemětřesení. Objevovaly se ale i další verze. „Nikdy jsem si nemyslel, že uvidím něco podobného jadernému výbuchu, cituje čínská státní televize jednoho ze svědků.

Japonský meteorologický satelit zase zaznamenal dým ve tvaru hřibu jako po jaderných výbuších. První ze včerejších explozí prý dosáhla síly 3 tun TNT, druhá exploze byla prý ještě sedmkrát silnější.

Čtěte také

Tchien-ťin je na úrovni provincie i když je spravován centrálně. Je s téměř patnácti miliony obyvatel třetím nejlidnatějším městem Číny. Leží 120 kilometrů východně od Pekingu a je centrem petrochemického průmyslu a významným přístavem. Od letoška tu začala fungovat zóna volného obchodu.

Příčina výbuchu je zatím neznámá, nicméně vedení podniku bylo zatčeno a čínský prezident požaduje tvrdé tresty pro osoby, kterým bude dokázána odpovědnost za výbuchy.

Prozatím se nepodařilo s jistotou zjistit, zda do ovzduší pronikly toxické látky, na skladování kterých měla firma Ruhai Logistics licenci. Na místě výbuchu se objevila podivná žlutá pěna, ale není jisté, zda to není efekt záchranných akcí hasičů, kteří se pokoušeli požár lokalizovat. Akce ale byla pozastavena v obavě o jejich životy a další exploze.

Čínští experti se domnívají, že nešlo o žádnou sabotáž, ale klasickou průmyslovou katastrofu ze zanedbání bezpečnostních předpisů, jako třeba v prosinci 1984 v indickém Bhópálu, kdy po úniku toxických látek zahynulo postupně přes 25 000 tisíc lidí.

Čtěte také

Příčinou bylo tenkrát dlouhodobé zanedbávání bezpečnosti vlastníkem, americkou firmou Union Carbide. Ta provozovala už jeden závod na výrobu pesticidů v USA. Když stavěli novou továrnu v Bhópálu, která měla americký podnik kopírovat, udělali mnoho změn ve formě snížení bezpečnostních systémů.

Místo nerezové oceli použili běžnou ocel a pro skladování chemikálií postavili obrovské nádrže tak, aby jich potřebovali co nejméně. To vše proto, aby byly náklady na stavbu Bhópálské továrny o 8 milionů dolarů nižší, než náklady na továrnu v USA.

Když se závod rozběhl, provedlo vedení další snižování nákladů. Polovina lidí, kteří v továrně pracovali, byla propuštěna. To znamenalo, že o polovinu méně lidí dohlíželo i na bezpečnost. Zbylí pracovníci upozorňovali na hrozící nebezpečí. Existovalo nejméně 30 oblastí, kde by mohlo dojít k závažné katastrofě.

Šéfové Union Carbide Corporation nicméně neudělali žádná opatření a jen se ujistili, že nikdo v Bhópálu se k výsledkům bezpečnostních varování nedostane. Opakované stížnosti pracovníků o nebezpečných podmínkách byly nadále ignorovány. Tragická katastrofa se dostavila. Na vyšetření včerejší havárie v Tchien-ťinu si budeme muset ještě počkat.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.