Alexander Tolčinský: Epochální unie?

29. květen 2014

Dnešním podpisem dokumentu mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem se nic podstatného nemění. Euroasijská hospodářská unie má začít fungovat od 1. ledna příštího roku. Má prohloubit provázanost ekonomik současné celní unie, která mezi zmíněnými zeměmi funguje už od roku 2010.

Počítá se i s tím, že se ke sdružení připojí i Kyrgyzstán a Arménie, tedy další země bývalého Sovětského svazu. Vše má ale jednu vadu na kráse.

Mezi účastnickými státy totiž chybí téměř padesátimilionová Ukrajina. Na sklonku své vlády se o integraci snažil její svržený prezident Viktor Janukovyč, který se tak rozhodl odstoupit po neúspěchu dlouholetých námluv s Evropskou unií.

Jeho odmítnutí podpisu asociační dohody s osmadvacítkou vyvolalo krizi, s jejímiž následky-mimo jiné ozbrojeným konfliktem mezi jednotkami věrnými vládě v Kyjevě a proruskými separatisty na východě země se setkáváme dodnes.

Čtěte také

V neděli zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko byl sice označován za muže schopného dohodnout se s Kremlem, nicméně jeho postoj vůči separatistickým útvarům na východě Ukrajiny se zdá být nekompromisní.

Žádá o vojenskou pomoc Spojené státy a jeho první zahraniční cesta má být do Varšavy, kde se má účastnit připomínky prvních částečně svobodných voleb po pádu komunismu v Polsku před 25 lety. Má se setkat i s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a Vitalij Kličko

Dnešek tak vůbec nemusí být epochální, jak den podpisu Euroasijské hospodářské unie označil ruský prezident Putin. Zatím se neuvažuje o společné měně. Od roku 2025 může začít fungovat jednotný energetický trh, o který má zájem především Bělorusko. To je na rozdíl od Kazachstánu téměř zcela vázáno na dodávky plynu a energetických surovin z Ruska.

Přestože měl běloruský prezident Lukašenko ke znění smlouvy během dohadování jejích podmínek výhrady, byl to právě on, kdo tvrdil, že Ukrajina v dohledné době pochopí, kde je její místo. Podle jeho slov byla dočasně ztracena, ale vláda v Kyjevě vbrzku pochopí, v čem spočívá její poslání.

Čtěte také

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že se Petro Porošenko pokusí sbližovat se právě s euroasijskou unií. Spíše naopak. Otázkou zůstává jakou část Ukrajiny má skutečně pod kontrolou a jak úspěšný bude zásah ukrajinských jednotek v separatistických republikách. Jejich vedení se dostalo do úzkých, když v podvečer požádalo mezinárodní společenství, aby zastavilo šíření hnědého moru na jejich území.

"Fašistická hydra živená a řízená Spojenými státy" se prý nezastaví před ničím. Dokument se obsáhle odvolává na vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce a zdůrazňuje, že východoukrajinští vzbouřenci jsou připraveni hájit svou vlast se zbraní v ruce i nyní. Vývoj na východě Ukrajiny je stále těžko odhadnutelný.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio