Alexander Tolčinský: Polsko hodlá ze strachu z Ruska zvýšit výdaje na zbrojení

17. srpen 2015

Polská armáda patří mezi ozbrojené síly evropské třetí kategorie. Tímto titulkem označil deník Rzeczpospolita komentář k vojenské přehlídce u příležitosti Dne armády, kterým si Poláci připomínají takzvaný zázrak na Visle, tedy odražení bolševického útoku na Varšavu, který znamenal obrat ve válce, a podpis Rižského míru v březnu 1921.

V ulicích Varšavy sice defilovala nejmodernější technika, například čerstvě koupené německé tanky Leopard 2A5, nad městem létaly nové bojové letouny F-16, nicméně analytici varují, že většina polské techniky je zastaralá.

I proto země plánuje v následujících letech vydat na zbrojení v přepočtu 800 miliard korun.

Polským vojákům nechybí bojový duch, ale značná část výzbroje pochází ještě ze sovětských a postsovětských dob.

Polsko sice disponuje tisícovkou tanků, nicméně zmíněné Leopardy a jejich starší verze představují pouze čtvrtinu.

To samé platí i o dělostřelectvu nebo letectvu, kdy se během přehlídky objevovaly kromě F-16 i původně sovětské Suchoje Su 22 z 80. let, které polské letectvo vyřazuje z výzbroje.

Čtěte také

Podle vojenského analytika Artura Bilského je nyní stotisícová polská armáda na úrovni rumunské, nebo finské, čili v již zmíněné třetí lize, i když si nákupem 250 Leopardů a 650 obrněných transportérů Rosomák země polepšila.

Chloubou jsou pak třítisícové dokonale vyzbrojené polské jednotky rychlého nasazení pro speciální operace, prý srovnatelné s těmi americkými, britskými, nebo francouzskými.

Polská vojenská přehlídka u příležitosti Dne armády, kterým si Poláci připomínají takzvaný zázrak na Visle, 15. srpna 2015

Otázkou však zůstává, nakolik je ohrožení ze strany Ruska reálné. Polsko se pochopitelně zvláště po konfliktu na Ukrajině obává hrozby z východu s ohledem na svou geografickou polohu více, než jeho západnější spojenci z NATO.

Již zmíněný analytik Artur Bilski dodává, že bez pomoci NATO by byla polská armáda schopna odolávat koncentrovanému útoku Ruska 4 dny, i když se domnívá, že Moskva o něčem takovém s ohledem na reakci spojenců z aliance neuvažuje. Rusko podle něj zatím nemá dostatek ideologických podnětů a také financí.

K diskusi se přidal i bývalý náměstek ministra obrany a velitel pozemních vojsk generál Waldemar Skrzypczak.

Myslí si, že polská armáda dokázala své schopnosti v misích v Iráku a Afghánistánu, nicméně bez pomoci NATO by byla Varšava Ruskem dobyta za několik dní. Ve spojenectví s aliancí ale věří.

Z nedávno publikovaného průzkumu Pew Research Center sice nevyplývá, že by země NATO nepřišly východním spojencům na pomoc, ale žádné velké nadšení výzkum také nevyvolal.

O nutnosti zásahu vlastních armád ve prospěch Polska a Pobaltí v případě ruského útoku je přesvědčeno 56 % Američanů, o 3 % méně Kanaďanů, 49 % Britů, 47 % Španělů, o procento méně Francouzů, 40 % Italů a jen 38 % Němců. Zbytek dotázaných je pak buď proti, nebo neví.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.