Alexander Tolčinský: Polsko kupuje raketové systémy Patriot a 70 vrtulníků H 225M Caracal

22. duben 2015

Tak se přece Polsko rozhodlo zmodernizovat armádu a zvýšit obranyschopnost země. Zatímco v případě Patriotů se Poláci dohodli s Američany bez výběrového řízení, vrtulníky prošly tendrem.

Kromě vítězných H 225M Caracal, které vyrábí Airbus, v něm byla ještě americká firma Sikorski, která nabízela své nejmodernější stroje Black Hawk 70 i a britsko-italský výrobce vrtulníků Augusta Westland.

Varšavská vláda tvrdí, že americké protiletecké raketové systémy nakoupila především kvůli jejich dřívějšímu uplatnění v bojových podmínkách, výběrem evropské firmy Airbus v případě vrtulníků chtěla uspokojit i evropské spojence.

Jak přiznávají polští politici, výběr Patriotů byl spíše politické rozhodnutí po velké marketingové ofenzivě Spojených států, ale dospěli k němu také proto, že jsou ve výzbroji 14 ti zemí a Polsko stále považuje USA za svého nejspolehlivějšího spojence. Při výběru vrtulníků rozhodlo jejich úspěšné nasazení v Afghánistánu.

Čtěte také

V případě vrtulníků bylo rozhodování těžší i proto, že americký výrobce Sikorski Aircraft (firmu založil bývalý úspěšný ruský a později americký konstruktér Igor Ivanovič Sikorskij) má v Polsku své závody, které dávají práci tisícům Poláků.

Zaměstnanci PZL Šwidnik a PZL Mielec už hrozili předem protesty, pokud tendr nevyhrají. Především firma Sikorski se cítí podvedena. Její offsetová nabídka by mohla dosáhnout až tří celých tří desetin miliardy dolarů právě ve spolupráci PZL Mielec.

Proč se Poláci narychlo vyzbrojují? V sousední ruské kaliningradské oblasti jsou rozmístěny rakety Iskander, které je možné vybavit i jadernými náložemi.

Zamaskované odpalovací zařízení

Polský prezident Bronislaw Komorowski řekl v souvislosti s nákupem moderní výzbroje, že přichází v momentně poklesu světové bezpečnosti v souvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktem.

Smlouva o dodávce Patriotů by měla být podepsána příští rok. Tehdy budou dodané první dva z nich. Ty další do roku 2025. Příští rok by měla být také zahájena jednání o offsetech, které zaručí účast polského obranného průmyslu na vybraných raketových systémech a vrtulnících. Kontrakty se týkají hlavně letectva, protože se Polsko obává především leteckého napadení.

Nabídka firmy Sikorski by podle jejího mluvčího zaručovala vzájemnou kompatibilitu mezi armádami USA a NATO. Firma vyzvala varšavskou vládu, aby své rozhodnutí ještě zvážila, právě kvůli existenci poboček firmy Sikorski v PZL Mielec, kde pracuje na 2100 zaměstnanců. A případné vítězství v tendru by zajistilo 800 dalších.

Podle Tomasze Szatkowskiego z polského institutu strategických studií jde především v případě protileteckých a protiraketových systémů o výhodu pro Polsko, protože zajistí kompatibilitu s americkým systémem, což ve svém důsledku znamená, že by v případě války mohli Američané dozbrojit Poláky svými raketami. Rozhodnutí polské vlády je tak zřejmě definitivní.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio